Kolejny
przepis z wyciętych kartek z gazet. Tym razem szachownica. Wbrew
pozorom nie jest trudna do wykonania.
2
szklanki mąki pszennej (plus dwie łyżki do części jasnej)
1
szklanka cukru
250
g masła lub margaryny
5
jajek
2
łyżki kakao
1
opakowanie cukru waniliowego ( 16 g)
2
łyżeczki proszku do pieczenia.
250
g gorzkiej czekolady
300
ml śmietany kremówki 30 %
Margarynę
lub masło utrzeć z cukrami , pod koniec nie przerywając ucierania,
dodawać stopniowo po jednym całym jajku.
Mąkę
przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia a następnie dodać
do utartej masy i wszystko dokładnie zmiksować.
Gotowe
ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać 2 łyżki mąki
a do drugiej dwie łyżki kakao.
Dużą
blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Jasną
część ciasta nałożyć do rękawa lub szprycy i wyciskać w
odstępach przez całą szerokość blachy jasne paski. Ciasto jest
na tyle gęste, że się nie rozleje na boki
W
przypadku ciemnego ciasta czynność powtórzyć wypełniając wolne
miejsca między jasnymi paskami.
Gotowe
ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w
temperaturze 180 stopni C.
Upieczone
ciasto wystudzić i pokroić na 3 części z szerokości
Śmietanę
kremówkę podgrzewać na małym ogniu, dodać pokruszoną czekoladę
i wszystko dokładnie wymieszać do momentu aż czekolada się
rozpuści i połączy ze śmietaną.
Jedną
część posmarować czekoladą, położyć na niej drugą część i
tak samo zrobić z trzecią. Całość polać resztą czekolady.
Gotowe
ciasto wstawić na 3 godziny do lodówki żeby czekolada zastygła.
Smacznego
:-)