Kolejny przepis z książki „Serniki,
szarlotki, makowce” Biblioteczki
Poradnika Domowego, tym razem na delikatną kremową szarlotkę. Wprowadziłam małe zmiany w przepisie.
Przepis na dużą blachę ciasta.
Składniki
na ciasto:
3,5 szklanki mąki pszennej
250 g masła lub margaryny
5 żółtek
6 łyżek cukru
3 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszki do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki kakao
Składniki
na masę jabłkową:
1,5 kg jabłek
1,5 łyżeczki cynamonu
2 łyżki cukru pudru
Składniki
na bezę budyniową:
5 białek
2 budynie
1 szklanka cukru
Sposób
wykonania ciasta:
Z podanych składników (bez dodatku kakao)
zagnieść jednolite i gładkie ciasto. Z zagniecionego ciasta odłożyć 1/3 część,
dodać 2 łyżeczki kakao i ponownie zagnieść a następnie zawinąć w folię i włożyć
do lodówki, żeby się schłodziło.
Jasne ciasto rozwałkować na wielkość
blachy.
Blachę nasmarować masłem lub margaryną i
przełożyć do niej jasną część ciasta. Boki wyrównać. Wstawić ciasto do
nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przygotować
masę jabłkową:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na
grubsze wiórki, wymieszać z cynamonem i cukrem i wyłożyć na podpieczonym
spodzie ciasta.
Przygotować
bezę:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę,
pod koniec ubijania dodać budynie.
Gotową pianę wyłożyć na masie jabłkowej.
Na pianę zetrzeć schłodzone kakaowe
ciasto.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i
piec 1 godzinę w temperaturze 190 stopni C.
Smacznego :-)