Pogoda nie zachęca
do dłuższych spacerów, więc postanowiłam upiec pizzę na obiad.
Przepis znalazłam w jednej z gazet. Pizza wyszła mi puszysta i
delikatna. Dokładnie taka jak lubię. Przepis na dwie duże pizze.
Składniki na
ciasto:
1 i ½ szklanki mąki
pszennej
4 g suszonych
drożdży
½ szklanki ciepłej
wody
2 łyżki oliwy lub
oleju roślinnego
½ łyżeczka cukru
płaska łyżeczka
soli
1 płaska łyżeczka
suszonej bazylii
½ łyżeczki
suszonego majeranku
Składniki na
farsz:
20 startego sera
15 g salami
1 pomidor
pasta z suszonych
pomidorów
sól, pieprz do
smaku
Sposób
wykonania:
Z podanych
składników zagnieść jednolite i gładkie ciasto, uformować kulę,
włożyć do miski i przykryć ściereczką. Pozostawić na 1 godzinę
w ciepłym miejscu do podrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto
ponownie krótko wyrobić. Formy do pizzy wysmarować oliwą i na
każdej rozłożyć połowę ciasta.
Każde ciasto
wysmarować pastą z suszonych pomidorów, posypać starty ser, na
wierzch wyłożyć salami i pomidory, doprawić do smaku.
Całość wstawić
do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 220 stopni C.
Podawać gorące.
Smacznego :-)