.

.

niedziela, 30 października 2011

Bułki na jogurcie

Jedne z delikatniejszych bułeczek jakie robiłam. Długo zachowują swoją świeżość i wspaniale pachną jogurtem. Polecam. Przepis wzięłam z Tej strony
Składniki na 12 dużych bułek:
500 g mąki pszennej
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki soli
7 g drożdży suchych (1 opakowanie) lub 14 g drożdży świeżych
200 g jogurtu (naturalnego, greckiego, itp.)
120 ml  ciepłego mleka
1 jajko
60 g masła lub margaryny

Ponadto:
1 jajko do posmarowania
sezam do posypania

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dobrze wyrobić aż ciasto będzie gładkie. Następnie uformować kulę i najlepiej włożyć do miski którą przykryć ściereczką. Pozostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Po tym czasie uformować bułeczki, które następnie ułożyć na wyłożonej blasze papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i ponownie pozostawić do wyrośnięcia  ok. 40 minut.
Gotowe bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20- 25 minut w 200 stopniach C.
Po wyjęciu studzić na kratce.
Smacznego :)

piątek, 28 października 2011

Kokosanki II

Mój organizm buntuje się przeciwko takim zmianom pogodowym. Jestem zimnolubna, a zbytnie ocieplenie powoduje, że boli mnie wciąż głowa. . 

Zastanawiam się, kiedy ja tak naprawdę nosiłam coś z długim rękawem.. Nawet w zimie pod płaszczem mam krótki rękaw.. nie wspomnę już o samochodzie, gdzie nie wyobrażam sobie, żeby siedzieć w kurtce . Kiedyś zabrałam kolegę z pracy do domu.. Jedziemy sobie tym moim autkiem ( a to było późną jesienią jakoś tak) ja siedzę na krótki rękaw a on w kurtce  i czapce. Ja go zagaduję a on patrzy na mnie jakoś tak spode łba i w pewnych momencie słyszę... moooggęęę pppprrrzzzymknąć okno wwwiejjje.. ;-)



No i znowu obiegłam od tematu.  Dzisiaj o bardzo uzależniających ciastkach czyli o kokosankach :)
Podobne  zestawienie  składników  lecz w innych proporcjach i inny sposób wykonania  dały wspaniały efekt końcowy i zupełnie inny od poprzedniego takiego wypieku. Ciastka znikły jeszcze tego samego dnia.

Przepis na jedną dużą blachę kokosanek :

Składniki :
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 50 g masła roztopionego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 3 białka
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania
Białka ubić na sztywną masę razem z cukrem.   Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać .

Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.  Łyżką nakładać masę kokosową formując  małe krążki.

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C. 15- 20 minut.

Smacznego :)

czwartek, 27 października 2011

Bułki z pieczarkami

Wspaniałe drożdżowe bułki z pieczarkami. W sam raz coś na ząb a zwłaszcza wtedy gdy nie mamy pomysłu na coś wytrawnego do jedzenia. Ulubione.. nie tylko moje i znikają w mig :)
Przepis wzięłam od Doroty 





Składniki na 12 dużych bułeczek :
500 g mąki pszennej chlebowej
1/2 szklanki letniej wody
1/2 szklanki letniego mleka
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 jajko
1 łyżeczka soli
12 g drożdży suchych (3 łyżeczki) lub 25 g drożdży świeżych

Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania

Nadzienie:
700 g pieczarek
3 średnie cebule
olej, do smażenia
sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania:
Gdy mamy świeże drożdże to robimy rozczyn z drożdży, mąki i mleka. Odstawiamy na 15 minut aż drożdże ruszą.
W przypadku suchych drożdży mąkę wymieszać z  drożdżami . Dodać resztę składników bez tłuszczu i wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać tłuszcz.   Ciasto wyrabiać do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować z ciasta kulę, włożyć najlepiej do miski i przykryć ściereczką. Pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu ok. 1 godziny .

W międzyczasie przygotować nadzienie: Pieczarki i cebule pokroić i usmażyć z dodatkiem oleju na patelni. Smażyć tak długo aż cebula się zeszkli a pieczarki będą podrumienione.  Wystudzić.

Gotowe, wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części. Każdą część lekko rozwałkować na nieduże koło. Na rozwałkowane ciasto kłaść dużą ilość nadzienia.  Zlepić podobnie jak pierogi a następnie układać w dużych odstępach łączeniem do dołu na wyłożonej papierem blasze
Przykryć ściereczką, pozostawić na 20 - 25 minut do napuszenia. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 stopni C przez około 25 minut. Najlepsze są gorące.
Smacznego :)

wtorek, 25 października 2011

Najprostsze bułeczki - Crusty Hard Rolls

Jedne z najprostszych bułeczek jakie robiłam. Bez żadnych dodatków. Nie zawierają też nabiału i tłuszczów.  Najlepsze tego samego dnia
Przepis wzięłam z Tej   strony.


Składniki na około 20 bułeczek:
780 g mąki pszennej
500 g letniej wody
15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży
1 łyżka cukru
2 łyżeczki soli

Ponadto:
1 jajko wymieszane z łyżką mleka do posmarowania
kilka łyżek maku do posypania


W przypadku świeżych drożdży przygotować rozczyn z 260 gramów mąki, letniej wody, cukru i świeżych drożdży. Wszystko wymieszać w misce i zostawić w cieple na 15 minut

Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dobrze wyrobić aż ciasto będzie gładkie. Następnie uformować kulę i najlepiej włożyć do miski którą przykryć ściereczką. Pozostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Po tym czasie uformować bułeczki, które następnie ułożyć na wyłożonej blasze papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i ponownie pozostawić do wyrośnięcia  ok. 30 minut.
Przed włożeniem do piekarnika bułki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać makiem. Naciąć wzdłuż ostrym nożem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 220 stopni C przez 25 minut . Wystudzić na kratce.
Smacznego :)

piątek, 21 października 2011

Krajanka serowo - dyniowa

Na razie ciężko mi się znaleźć w nowej rzeczywistości i niestety zaniedbałam swój blog , jak i wasze blogi.  Staram się być pilną uczennicą ;-) i ciągle brak mi na inne rzeczy czasu. Mam nadzieję że jak się wgryzę w ten studencki klimat i się przyzwyczaję to i czasu będzie więcej :)

A teraz konkrety.. Czyli o pieczeniu.. :) 


Nie miałam pomysłu co zrobić z dynią. Wzięłam więc z TEJ strony przepis. Wprawdzie jest pracochłonny, ale efekt końcowy przerósł moje najśmielsze oczekiwania.   Wspaniałe w smaku.. jedno z najlepszych jakie robiłam :)

Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka jasnego brązowego cukru
230 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
szczypta soli
1 i 1/2 szklanki orzechów pekan (lub włoskich)
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych


Sposób wykonania:

Orzechy drobno posiekać.
Z podanych składników zagnieść ciasto do momentu aż zaczną się tworzyć wilgotne grudki.
Z przygotowanych wilgotnych okruszków odłożyć 2  szklanki przygotowanego „ciasta”. Pozostałą ilość okruszków wyłożyć na posmarowanej tłuszczem dużej blasze.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 minut w temperaturze  180 stopni C.

Odłożone dwie szklanki okruszków podpiec na rumiano oddzielnie około 5 minut.
Wyjąć z piekarnika i przestudzić.

W międzyczasie przygotować masę serowo - dyniową.

Składniki na masę serowo - dyniową:
450 g serka kremowego philadelphia (lub twarogu 3-krotnie mielonego na serniki)
1 i  ½  szklanki puree z dyni
1 szklanka cukru
2 jajka
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczka zmielonego imbiru



Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę a następnie wylać na podpieczony spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Na wierzch:
2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
4 łyżki cukru
kilka kropel ekstraktu z wanilii

W międzyczasie przygotować śmietanę:.
Wszystkie składniki wymieszać i rozprowadzić na upieczonym gorącym cieście. Wstawić do piekarnika, piec jeszcze 5 minut w tej samej temperaturze.

Ciasto wystudzić. Schłodzone posypać podpieczonymi okruszkami i lekko docisnąć do masy serowej. Wstawić do lodówki. Schładzać ok. 3 godzin. Pokroić.
Smacznego :)

sobota, 15 października 2011

Czekoladowe muffiny z wiśniami

Bardzo lubię robić muffiny, bo nie wymagają zbyt dużego nakładu pracy, a zawsze w prosty sposób można upiec coś słodkiego.
Połączenie czekolady i wiśni.. wspaniałe miękkie muffiny z kawałkami owoców :)


Składniki na 12- 14 muffinek
  • 1 szklanka świeżych lub zamrożonych wiśni bez pestek
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 – 3 łyżki kakao
  • 1 i ½  łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki cukru
  • 125 g masła, roztopionego i wystudzonego
  • 2/3 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego  
  • 2 jajka,

Sposób wykonania
W jednym naczyniu zmieszać ze sobą składniki suche i drugim płynne, a następnie płynne wlać do składników suchych i wymieszać wszystko łyżką.

 Napełniać ciastem (2/3 wysokości ) foremki do muffinek.

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C 20 minut.
Najlepsze są po wystudzeniu.
Smacznego :)

czwartek, 13 października 2011

Kruche babeczki z budyniem

Co nagle to.. po diable.. niezbyt mi wyszły te babeczki więc prezentuję tylko te waniliowe.. 
Chociaż nie wyglądają za okazale to i tak szybko zniknęły... To może nie było aż tak źle ;-)

Podaję przepis :

 Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 20 g masła lub margaryny.

Sposób wykonania:
Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię i wstawić na 30 min do lodówki.
Roztopić odrobinę masła i maczając w nim pędzelek natłuścić foremki. 
Można rozwałkować ciasto i wykroić foremkami ciasto, ja natomiast wylepiam ciastem foremki bez żadnego rozwałkowywania.
Gotowe foremki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 190 stopni C ok. 12 minut.

Przygotować budyń:
  • 2 budynie
  • mleko
  • cukier

Każdy budyń ugotować oddzielnie, dodając pół szklanki mniej mleka ( jeżeli przepis jest na 0,5 litra mleka)
Kłaść gorący budyń na gotowe babeczki.
Pozostawić do ostudzenia
Smacznego :)

środa, 12 października 2011

Strucla z serem i kruszonką

Uwielbiam ciasta z serem, a drożdżowe i do tego kruszonka.. poezja :) Dzisiaj podam przepis na  dwie duże strucle z serem. Przepis pochodzi z TEJ strony

Składniki  na ciasto:

3 szklanki mąki pszennej chlebowej
1/2 szklanki letniej maślanki lub kefiru
2 duże jajka
3 czubate łyżki cukru
pół łyżeczki soli
60 g roztopionego masła lub margaryny
1 opakowanie drożdży suchych (7 g) lub 14 g drożdży świeżych


W przypadku świeżych drożdży należy zrobić zaczyn  z odrobiny mąki, mleka cukru i drożdży i odstawić na 15 minut aż drożdże ruszą ) W przypadku suchych drożdży, wymieszać je z przesianą mąką. Dodać pozostałe składniki ( jeżeli mieliśmy świeże drożdże to gotowy zaczyn )i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz.
Wyrabiać ciasto do momentu aż będzie gładkie i elastyczne.
Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć  lnianym ręczniczkiem, pozostawić do podwojenia objętości (około 90 minut).
Podczas gdy ciasto będzie wyrastało przygotować masę serową:

Składniki na masę serową:
500 g twarogu półtłustego lub tłustego
2 żółtka
1/2  - 2/3 szklanki cukru
50 g masła, w temperaturze pokojowej
8 g cukru waniliowego

Przygotować nadzienie serowe: rozgnieść widelcem i wymieszać. Nie mielić twarogu. A jedynie rozdrobnić widelcem.

Po wyrośnięciu gotowe ciasto jeszcze krótko wyrobić. Podzielić na dwie części i rozwałkować na prostokąty o wymiarach 25 x 35 cm, delikatnie podsypując mąką.  Masę serową podzielić również na pól i każdą część wyłożyć na środku rozwałkowanego ciasta. . Ciasto zwinąć w roladę, ułożyć na wyłożonej papierem dużej blasze tak aby koniec rolady był na spodzie.

Gotowe strucle przykryć sieweczką i pozostawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia. Między struclami położyć papier do pieczenia, by się nie zetknęły podczas pieczenia
Przed samym pieczeniem strucle naciąć wzdłuż ostrym nożem, prawie do samej blaszki (nie przecinając końców strucli, należy zostawić około 5 cm z każdej strony nie rozcięte),  posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka, posypać kruszonką.

Składniki na kruszonkę:
100 g mąki pszennej
50 g cukru
60 g masła, roztopionego
kilka kropel ekstraktu waniliowego

Wszystkie składniki na kruszonkę połączyć i wyrobić.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 minut, do złotego koloru. Wyjąć z piekarnika, po kilku minutach przełożyć na kratkę, wystudzić.

Smacznego :)

poniedziałek, 10 października 2011

Keks polski

Nie pamiętam już gdzie znalazłam ten przepis, ale warto było upiec to „ciacho”, chociaż następnym razem zdecydowanie więcej dam bakalii. Nie za słodki, delikatny w smaku i pachnący bakaliami.
Składniki na dużą keksówkę:
300 g mąki pszennej
200 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
200 g cukru pudru
łyżeczka zapachy waniliowego
6 jajek
400 g bakalii

Sposób wykonania.
Bakalie zalać ciepłą wody na 10 – 15 minut do namoczenia  a następnie odsączyć pokroić i obtoczyć w mące.
Masło utrzeć z cukrem pudrem. Pod koniec ucierania dodać po jednym żółtku i dalej ubijać. 
Do utartej masy dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i zapach waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszać.  Dodać bakalie i ponownie wymieszać. Ubić pianę z białek na sztywno i dodać do gotowego ciasta.
Keksówkę natłuścić tłuszczem po podsypać bułką tartą.
Wlać do formy keksowej gotowe ciasto i wstawić całość do nagrzanego piekarnika. Piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C.
Smacznego :)

piątek, 7 października 2011

Ciasto na maślance ze śliwkami i kruszonką

Jeszcze tylko zostawię przepis na  ciasto ze śliwkami i kruszonką i zmykam na trzy dni.

Delikatne w smaku, na wierzchu z chrupiącą kruszonką. Dokładnie takie jak lubię.
Ciasto na maślance ze śliwkami i kruszonką

Składniki:
3 szklanki mąki
3 jajka
2/3 szklanki cukru
½ szklanki oleju
1 szklanka maślanki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
zapach waniliowy
30 – 40 dag śliwek

Na kruszonkę:
90 g mąki pszennej
50 g cukru
8 g cukru waniliowego
60 g  kostki roztopionego masła

Sposób wykonania:
Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo po jednym żółtku nie przerywając ubijania. 
Gdy piana będzie gotowa dodać do niej resztę składników i dokładnie wymieszać.

Tortownicę ( najlepiej z kominem)  wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. 
Wlać do przygotowanej tortownicy gotowe ciasto.

Wyjąc pestki ze śliwek, pokroić w talarki i ułożyć na cieście

Przygotować kruszonkę.  Wszystkie składniki wymieszać i zalać gorącym roztopionym masłem.
Przygotowaną kruszonkę ułożyć na wierzchu ciasta

Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze 180 stopni C   50 – 60 minut.

Smacznego :)

czwartek, 6 października 2011

Zupa buraczkowa

Ulubiona zupa mojego męża i według przepisu jego rodziców :)  Ja dotychczas z mojego domu rodzinnego znałam jedynie barszcz czerwony z krojonymi burakami. Zupa ta,  którą robię obecnie według przepisu teściów nigdy nie była z nazwy czerwonym barszczem a buraczkową. Dlaczego ?  Pewnie dlatego, że robi się ją inaczej .. :)

Składniki:
20 – 30 dag mięsa ( wołowina, wieprzowina lub drób)
1 kg czerwonych buraków
3 marchewki
1 pietruszkę
1 por
1 seler
3 łyżki  mąki pszennej
250 ml śmietany kwaśnej najlepiej 18 %
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
pieprz
sól
odrobina cukru do smaku
łyżeczka  suszonego majeranku
2 kostki rosołowe

Dodatkowo :
1-2 kg ziemniaków ( w zależności od liczby osób)
3 cebule

Sposób wykonania:
Ugotować w całości buraki  1,5 godziny – 2 godzin.  ( wcześniej zacząć gotować niż sam wywar bo muszą wystygnąć  po ugotowaniu )
Podczas gdy buraki będą się gotować, przygotować wywar na zupę:
Marchewki, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na tarce na wiórki.  Pokroić pora w talarki.  Nalać wodę do garnka i wrzucić kolejno: mięso, starte i pokrojone warzywa. Dodać listki laurowe, kostkę rosołową oraz pozostałe przyprawy.
Gdy wywar będzie się gotował, zetrzeć na tarce na wiórki ostudzone i obrane buraki.
Pod koniec gotowania wywaru ( gdy mięso będzie miękkie) dodać buraki starte na wiórki.

W oddzielnym naczyniu rozrobić 3 łyżki mąki ze śmietaną i odrobiną wody. Bardzo dokładnie wymieszać żeby nie było grudek i pod koniec gotowania dodać do wrzątku. Pogotować wszystko jeszcze 10 minut od zagotowania się. Opcjonalnie doprawić jeszcze przyprawami do smaku.

Obrać ziemniaki.  Ugotować w oddzielnym garnku w osolonej wodzie. 15- 20 min. Po ugotowaniu odparować ziemniaki i potłuc tłuczkiem do ziemniaków .

Podczas gdy ziemniaki będą się gotowały pokroić cebulę w kostkę i podsmażyć ją na oleju aż do zeszklenia. Podsmażoną cebulę wyłożyć na ziemniaki, które podajemy oddzielnie do zupy .
Smacznego :)

wtorek, 4 października 2011

Prosty chleb pszenny z prażoną cebulką i majerankiem

Zapisałam się na studia podyplomowe  .. Egzamin zdany pozytywnie i teraz czeka mnie piątkowo - sobotnio - niedzielny pobyt poza domem .. i zgłębianie tajników grafiki komputerowej i innych podobnych przedmiotów z zakresu multimediów :) Tylko ciężko jest w Łodzi z noclegiem, więc na początek muszę się zadowolić miejscem w hotelu a co będzie później, zobaczymy :)  Będę pewnie trochę rzadziej bywać, ale na szczęście mam wiele zaległych przepisów.

A teraz jeden z zaległych przepisów. przepis na wspaniały chleb :)

Jeden z prostszych chlebów jakie robiłam.  Bardzo ładnie wyrasta i długo zachowuje świeżość  no i przede wszystkim ten zapach..:)

Przepis wzięłam z TEJ strony i trochę zmodyfikowałam dodając cebulkę i majeranek.

Składniki na 1 bochenek:
700 g mąki pszennej chlebowej
2 łyżeczki soli
25 g miękkiego masła
1 saszetka suchych drożdży (7 g)
1 łyżeczka cukru
150 ml ciepłego mleka
300 ml ciepłej wody
2 łyżeczki prażonej cebulki
1 łyżeczka suszonego majeranku
szczypta kminku

Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Dodać drożdże,  cukier i pozostałe składniki.
Ciasto wyrobić do momentu aż będzie gładkie i elastyczne.
Wyrobione ciasto pozostawić  w misce w ciepłym miejscu ok. 2 godzin do wyrośnięcia, podwojenia objętości..

Po wyrośnięciu ciasto uderzyć pięścią i krótko wyrobić. Uformować bochenek na blasze wyłożonej papierem i pozostawić jeszcze na ok. 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

Gotowe ciasto można naciąć nożem i wysmarować jajkiem zmieszanym z łyżką mleka.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 230 stopni i piec 10 minut.
Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec kolejne 20 – 25 minut.

Po wyjęciu z piekarnika  chleb powinien być wyrośnięty, brązowy i brzmieć głucho po uderzeniu od spodu.
Studzić na kratce.

Smacznego :)

niedziela, 2 października 2011

Sernik z gruszkami


Wyjazd nie  wyszedł mi na zdrowie, bo dopadło mnie okropne przeziębienie i musiałam je przez kilka dni wyleżeć w łóżku bo nie było za wesoło. Ale już jest o wiele lepiej i teraz zaległy przepis.. na … mmmm „niebo w gębie” ;-)

Nigdy bym nie pomyślała, że połączenie gruszki z cynamonem i do tego jeszcze ser da tak smakowity wynik.  Ponieważ już kiedyś zrobiłam ciasto z gruszkami, pomyślałam sobie, a dlaczego nie może być to sernik z gruszkami?

Tak wspaniałego sernika jeszcze nie jadłam. Zresztą to nie tylko moje zdanie i gdybym zrobiła podwójną ilość też pewnie by zaraz znikł :)

Bazowałam na TYM przepisie.


Składniki na ciasto:

1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru pudru
125 g margaryny
2 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób wykonania ciasta:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię włożyć do lodówki na jedną godzinę.
Następnie wyjąć i rozwałkować na blaszce o wymiarach 28 x 35 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 190 stopni C 15 – 20 minut.


Składniki na masę serową:

1 kg  tłustego białego sera  ( nie może być z wiaderka )
250 ml kwaśnej śmietany
120 g margaryny
1,5 szklanki cukru pudru
4 jajka
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru

Dodatkowo:
1 kg miękkich gruszek
½ łyżeczki cynamonu
Gotowa masa czekoladowa do rozpuszczenia

Sposób wykonania:
Ser zemleć trzykrotnie.  Białka oddzielić od żółtek. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać po jednym żółtku i dalej ucierać. Następnie śmietanę i po trochu białego sera nie przerywając ucierania.
 Na koniec dodać budynie  i wszystko dokładnie wymieszać.  

Białka ubić na sztywną pianę i dokładnie wymieszać za gotową masą serową.

Gruszki obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z cynamonem. Ułożyć na upieczonym spodzie.
Na gruszki wylać masę serową.
Wstawić do gorącego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C 45 minut..

Po wystygnięciu rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i wylać na sernik.
Smacznego :)