.

.

wtorek, 9 lipca 2013

Keks do dłuższego przechowywania

Zaczął się u mnie w domu generalny remont i pewnie będę tutaj bywać przez jakiś czas rzadziej niż dotychczas.

Dzisiaj podam przepis na wspaniały keks. Już dawno nie jadłam tak pysznego ciasta jak to, które upiekłam. Przepis pochodzi z książki „Ciasta słodkie i wytrawne” keks ten nadaje się do dłuższego przechowywania. Z podanego przepisu wychodzi jedna duża keksówka ciasta.

Składniki:
1 i ½ szklanki maki pszennej
½ łyżeczki sody
1 łyżka ciepłej wody do rozpuszczenia sody
250 g masła lub margaryny ( dałam masło klarowane)
1 szklanka cukru
½ łyżeczki olejku pomarańczowego
5 jajek
1 i ½ szklanki drobno pokrojonych bakalii : suszone morele, suszone daktyle, rodzynki, orzechy, migdały.

Sposób wykonania:
Bakalie drobno pokroić i zalać wrzątkiem, całość odstawić na 20  minut, aby bakalie zmiękły.

Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę.  Białka ubić na sztywno. Sodę rozpuścić w łyżce wody.
Do utartej masy dodać mąkę, olejek rozpuszczoną sodę i wszystko dokładnie zmiksować. Pod koniec dodać odsączone z wody bakalie i ubite białko. Całość delikatnie wymieszać.

Keksówkę  wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu ciasto wystudzić.
Smacznego :-)