Dzisiaj podam przepis na wspaniały keks. Już dawno nie
jadłam tak pysznego ciasta jak to, które upiekłam. Przepis pochodzi z książki „Ciasta
słodkie i wytrawne” keks ten nadaje się do dłuższego przechowywania. Z podanego
przepisu wychodzi jedna duża keksówka ciasta.
Składniki:
1 i ½ szklanki maki pszennej
½ łyżeczki sody
1 łyżka ciepłej wody do rozpuszczenia sody
250 g masła lub margaryny ( dałam masło klarowane)
1 szklanka cukru
½ łyżeczki olejku pomarańczowego
5 jajek
1 i ½ szklanki drobno pokrojonych bakalii : suszone morele,
suszone daktyle, rodzynki, orzechy, migdały.
Sposób wykonania:
Bakalie drobno pokroić i zalać wrzątkiem, całość odstawić na
20 minut, aby bakalie zmiękły.
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Białka ubić na sztywno. Sodę rozpuścić w
łyżce wody.
Do utartej masy dodać mąkę, olejek rozpuszczoną sodę i
wszystko dokładnie zmiksować. Pod koniec dodać odsączone z wody bakalie i ubite
białko. Całość delikatnie wymieszać.
Keksówkę wysmarować
masłem lub margaryną i posypać bułką. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w
temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu ciasto wystudzić.
Smacznego :-)