Dzisiejszy przepis będzie na wspaniałe ciasto z jabłkami i
śliwkami. Było tak pyszne, że jeszcze nie jeden raz do niego wrócę. Przepis
wzięłam tej strony.
Z podanego przepisu wyszła mi jedna duża blacha ciasta.
Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
250 g miękkiego masła lub margaryny
5 jaj
200 ml kwaśnej śmietany 12 – 18%
Składnik na masę jabłkowo
- śliwkową:
1 kg jabłek
½ kg śliwek węgierek
½ szklanka cukru
1 łaska łyżeczka cynamonu
Sposób wykonania
ciasta:
Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę, pod koniec, nie
przerywając ucierając dodać stopniowo po jednym jajku,
Do wymieszanych składników dodać, śmietanę i mąkę wraz z
proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać.
Przygotować masę jabłkowo - śliwkową:
Umyte jabłka pokroić w plastry, śliwki wypestkować i pokroić
na mniejsze części.
Pokrojone jabłka i śliwki wrzucić do garnka, dodać cukier i
cynamon. Wszystko dusić na małym ogniu do momentu aż owoce się rozpadną a
cukier rozpuści.
Duża blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć na nią ciasto a
następnie na to masę jabłkowo – śliwkową.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 – 45 minut
w temperaturze 180 stopni C.
Po upieczeniu ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego :-)