Uczę się obsługi nowego nabytku, mam nadzieję, że teraz
zdjęcia będą o wiele lepsze. Mój poprzedni staruszek już ledwo zipał.. Zdjęcia musiałam robić w biegu bo bardzo szybko się rozładowywał. Już nawet zmiana
akumulatorków mu nie pomogła.
A teraz na temat..
Rodzina zasypuje mnie wycinkami kulinarnymi z różnych gazet więc coraz
częściej korzystam z tych przepisów.
Dzisiejszy przepis na keks pochodzi z jednej z gazet. Piekę go po raz
drugi bo jest tak pyszny, że znika w bardzo szybkim tempie :-)
Przepis na dużą
keksówkę:
2 szklanki
maki pszennej
2 płaskie
łyżeczki proszku do pieczenia’
Szczypta soli
250 g masła
lub margaryny
1 szklanka
cukru
1 opakowanie
cukru waniliowego
5 jajek
50 ml rumu
300g
bakalii: suszone morele, daktyle, rodzynki, żurawina
Cukier puder
do posypania.
Sposób wykonania:
Bakalie pokroić drobno i zalać rumem. Odstawić na 15 minut.
Masło lub margarynę utrzeć z cukrami na puszystą masę. Pod
koniec ucierania dodać po jednym żółtku cały czas ucierając.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą i dodać do
utartej masy. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć delikatnie z ciastem. Pod
koniec dodać bakalie z rumem.
Gotowe ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w
temperaturze 180 stopni C.
Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło.Po
wystygnięciu keks można posypać cukrem pudrem.
Smacznego :-)