.

.

środa, 11 grudnia 2013

Dietetyczna pierś z kurczaka pieczona w folii



Ponieważ musiałam coś zrobić dietetycznego na obiad, postanowiłam upiec piersi kurczaka w folii.  Przepis dla tych, którzy nie mają zbyt wiele czasu na siedzenie w kuchni, polecam :-)

Szkoda, że nie kupiłam więcej tego kurczaka, bo pieczeń wyszła tak krucha i delikatna, że zniknęła w jeno popołudnie :-)


Podaję przepis dla 4 osób:
2 podwójne piersi kurczaka
1 łyżka suszonego majeranku
Kilka listków świeżej bazylii
4 liście laurowe
Pieprz, sól do smaku
1 łyżka oleju
Rękaw do pieczenia



Sposób wykonania:
Mięso umyć,  nasmarować olejem, natrzeć solą, pieprzem i włożyć do foliowego rękawa.
Przed zamknięciem rękawa posypać piersi suszonym majerankiem, pokrojoną bazylią i na wierzch położyć liście laurowe.

Rękaw z mięsem zamknąć i wstawić do nagrzanego piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Jeżeli mięso jest mrożone to pieczemy 1 godzinę 35 minut, jeżeli świeże, 1 godzinę 15 minut.

Po wyłączeniu piekarnika mięso jeszcze trzymać w środku piekarnika ok 15 minut.
Smacznego :-)


6 komentarzy:

  1. Piersi kurczaka pieczone w folii i oprószone ziołami smakują wybornie! Mało przy nich pracy, a ogromny efekt smakowy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie w foli przeważnie wszystko jest soczyste i zawsze się udaje.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny przepis, czasami faktycznie czasu brak, a głodni w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Grażynko...ale miałaś wypasione cyce na obiad:) A sposób pochwalam, godny propagowania. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Grażynko, kuruj się jak najszybciej, niech Ci kurczaczek idzie na zdrowie! Mam nadzieję, że na święta też coś dla siebie wymyślisz i niech Ci smakuje wybornie(i dietetycznie, ma sie rozumieć...)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie potrawy. Od czasu do czasu robię w takiej formie również bardzo pikantne kurczaki, ciężko uwierzyć, ale wszyscy się w domu zajadają, nawet najmłodsza córka (choć jej zawsze robię jednego specjalnego łagodniejszego).

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)