.

.

niedziela, 29 grudnia 2013

Szynka glazurowana



Po świętach pozostało mi mnóstwo przepisów więc postaram się w miarę możliwości je zamieścić na blogu. Dzisiaj  podam przepis na wspaniałą szynkę w glazurze, którą piekł mój szwagier według tego przepisu.



Składniki na glazurę:
Skórka otarta z wyparzonej i wyszorowanej  1cytryny
Skórka otarta z wyparzonej i wyszorowanej  1 pomarańczy
3- 4 łyżki miodu
½ szklanki soku z pomarańczy
kilka goździków
3 czubate łyżki musztardy Dijon

Składniki na szynkę:
1 kg szynki wieprzowej w całości
1 marchew obrana i pokrojona w słupki
1 seler obrany i pokrojony na mniejsze części
3 – 4 liście laurowe
1 cebula drobno pokrojona
1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu
kilka rozgniecionych goździków
szczypta pieprzu cayenne
kilka listków świeżej mięty
kilka listków tymianku



Sposób wykonania:
Szynkę włożyć do garnka wypełnionej wodą powyżej wysokości szynki, dodać łyżeczkę ziarenek czarnego pieprzu, rozkruszone goździki, pieprz cayennne, liście laurowe, cebulę, marchew, seler i tymianek.

Gotujemy pod przykryciem od czasu zagotowania 30 minut a następnie wyjąc z wywaru i naciąć w kilku miejscach

Przygotowujemy glazurę:
Skórkę z pomarańczy i cytryny pokroić na drobno, dodać miód, sok z pomarańczy i 3 czubate łyżki musztardy. Wszystko dokładnie mieszamy.

Szynkę nadziać goździkami i wysmarować glazura za pomocą pędzelka.
 

Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 160 stopni C z termoobiegiem kilkakrotnie smarować glazurą szynkę w czasie pieczenia.

W końcowej fazie szynkę pokroić i ułożyć w naczyniu żaroodpornym na liściach kapusty.  Dodać odrobinę wywaru w kórym gotowała się szynka i całość podpiec jeszcze 25 minut
Smacznego :-)

piątek, 27 grudnia 2013

Tort jeżynowo - jagodowy



Bardzo często robię torty dla swoich bliskich, wprawdzie nie jestem specjalistką od przybierania tortów, niemniej jednak cieszą się nieustającą popularnością, co mnie bardzo cieszy :-)
Dzisiaj pierwszy z tortów jaki ostatnio piekłam. Bardzo łatwy do wykonania, krem nie zawiera jajek.
Przepis na tortownicę o średnicy 24 – 26 cm.


Składniki na biszkopt:

250 g mąki pszennej
250 g cukru
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ponadto masło lub  margaryna do smarowania tortownicy i bułka tarta.

Sposób wykonania:
Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo po jednym żółtku i wszystko dokładnie zmiksować.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia a następnie połączyć z ubitą pianą i delikatnie wymieszać.
Dużą tortownicę  wysmarować masłem lub margaryną a następnie posypać bułką tartą zarówno dno tortownicy jak i boki. 
Gotowe ciasto wlać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze 190 stopni ok. 40 minut.
Wyjąć, wystudzić

Składniki na poncz:
 2 szklanki wody mineralnej nie gazowanej
2 łyżki rumu lub 2 łyżeczki olejku rumowego
2 czubate łyżki cukru


Sposób wykonania:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Składniki na krem:
500 ml śmietany kremówki 36 %
5 łyżek cukru pudru
300 g jeżyn
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
1 śmietanę śnieżkę w proszku
oraz inne owoce do przybrania tortu: jeżyny, jagody, maliny, truskawki opcjonalnie.

Sposób wykonania kremu:
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śnieżką. Jeżyny rozgnieść za pomocą blendera i dodać do kremu, wszystko dokładnie zmiksować.
Biszkopt przekroić wzdłuż na 3 części. Pierwszą część położyć na paterze, nasączyć ponczem i po smarować dżemem z czarnej porzeczki.
Na pierwszą część biszkoptu położyć drugą, również nasączyć ponczem i położyć część ubitego kremu.
Na wierzch położyć ostatnią część biszkoptu, jak poprzednie nasączyć.
Całość pokryć resztą kremu, udekorować owocami.
Gotowy tort przechowywać w lodówce.
Smacznego :-)

niedziela, 22 grudnia 2013

Czekoladowy piernik z powidłami



Uwielbiam te chwile, kiedy już jest wszystko posprzątane, choinka ubrana a ja mogę spokojnie zająć się gotowaniem i pieczeniem. Zapach piernika roznoszący się po całym domu jeszcze potęguję ta przedświąteczną atmosferę. 

Ponieważ bardzo zasmakowały nam czekoladowe pierniczki, postanowiłam upiec czekoladowy piernik. Wyszedł dokładnie taki jak chciałam, wilgotny i pachnący, uwielbiam takie wypieki :-)
Przepis na dużą keksówkę znalazłam na  tej stronie.



Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
3 jajka
250 g masła lub margaryny
1 szklanka cukru
2 łyżki miodu
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
1 szklanka powideł śliwkowych
2 łyżki przyprawy do piernika
50 g orzechów lub migdałów
Dodatkowo na polewę:
60 g gorzkiej czekolady
Bakalie


Sposób wykonania:
Masło i miód podgrzać na małym ogniu, gdy się rozpuszczą dodać, powidła i przyprawę do piernika i dalej podgrzewać mieszając od czasu do czasu do momentu aż składniki się dokładnie połączą a następnie wszystko odstawić do wystudzenia.
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, sodą i przesiać.
Białka ubić z szklanką cukru, pod koniec ubijania dodać żółtka i wszystko dokładnie wymieszać.
Do przesianej mąki dodajemy wystudzoną masę, utarte jajka, orzechy i wszystko dokładnie mieszamy.
Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki i całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C.
Po wystudzeniu, rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy nią piernik a następnie dekorujemy bakaliami.
Smacznego :-)

środa, 18 grudnia 2013

Piersi z kurczaka w sosie śliwkowo - pomidorowym pieczone w folii



Po prostu pycha, brak słów. Najsmaczniejsze piersi z kurczaka jakie dotychczas robiłam. Początkowo miałam obawy, czy takie zestawienie będzie najlepsze, czy nie przedobrzę, ale warto było zaryzykować. 
Po upieczeniu tak nam smakował ten kurczak, że nie mogliśmy się od niego oderwać.
Następnym razem jak będę piekła w takim zestawieniu piersi z kurczaka, podwoję ilość składników, bo tym razem jedyną wadą było to, że pachniało strasznie malizną ;-)



Przepis dla 4 osób.

Składniki:
2 pojedyncze piersi z kurczaka
1 łyżka suszonej bazylii
2 kostki rosołowe
3 łyżki ketchupu
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
5 łyżek oleju
4 suszone śliwki
Folia do pieczenia




Sposób wykonania:
Olej rozetrzeć z kostkami rosołowymi i ketchupem, dodać koncentrat pomidorowy i bazylię. Wszystko dokładnie wymieszać tak, aby nie było grudek.


Piersi z kurczaka umieścić z woreczku foliowym a następnie wysmarować rozpuszczonymi  i zmieszanymi przyprawami, dodać śliwki pokrojone w paski.

Przygotowane piersi z kurczaka wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę 35 minut jeżeli mamy kurczaka mrożonego, natomiast 1 godzinę 20 minut gdy mamy świeże piersi.

Po wyznaczonym czasie pieczenia wyłączyć piekarnik i pozostawić jeszcze pieczeń na około 15 – 20 minut.
Smacznego :-)


wtorek, 17 grudnia 2013

Brownie w wersji light



Już dawno przymierzałam się do zrobienia tego ciasta, jednak ilość cukru i tłuszczu zniechęcały mnie do jego upieczenia. Przeglądając strony internetowe natrafiłam na stronie na brownie w wersji light. Wspaniałe, wilgotne, mocno czekoladowe ciasto, dokładnie takie jakie lubię. Muszę je koniecznie jeszcze raz upiec :-)



Składniki na średnią tortownicę ( 24 cm):
200 g mąki
100 g brązowego cukru,
60 g zwykłego cukru
4 łyżki ciemnego kakao,
100 g  gorzkiej czekolady
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
100 g masła lub margaryny
4 jajka,
szczypta soli,
120 g jogurtu
2 jabłka,
100g cukru pudru do posypania.
100 g orzechów włoskich


Sposób wykonania:

Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Orzechy posiekać na drobniejsze kawałki.

Brązowy cukier podpiec na patelni do momentu aż zrobi się jeszcze ciemniejszy. Dodać do niego jabłka i orzechy. Wszystko jeszcze podgrzewać ok. 2 minuty mieszając od czasu do czasu a następnie odstawić do wystygnięcia.

W drugim garnuszku na małym ogniu rozpuścić czekoladę razem z masłem i wystudzić.
Jajka ubić z 60 g zwykłego cukru na puszystą masę, pod koniec dodać stopniowo jogurt, rozpuszczone masło z czekoladą i sól.

W drugiej misce wymieszać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia a następnie wsypać stopniowo do utartej masy cały czas mieszając. Pod koniec dodać cukier wraz z jabłkami i orzechami i wszystko wymieszać.

Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
Ciasto przełożyć do tortownicy i całość wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec 30 – 40 minut w temperaturze 170 stopni C.
Smacznego :-)

poniedziałek, 16 grudnia 2013

Szare kluski ze skwarkami i białym serem



Już dawno nie jedliśmy żadnych klusek więc postanowiłam zrobić szare kluski. Bardzo lubimy je ze skwarkami, cebulką i białym serem. Przepis nie jest trudny, kluski są przepyszne. Polecam :-)



Składniki na 4 porcje:
2 kg ziemniaków
2 szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 jajko
3 cebule
300 g słoniny
300 g białego sera
Sól, pieprz do smaku.

Sposób wykonania:
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach i odcedzić z wody przez gazę lub na sitku.
Do startych ziemniaków dodać obie mąki , jajko i zagnieść jednolite ciasto.

Słoninę pokroić w kostkę i smażyć do momentu aż wytopi się tłuszcz i powstaną przyrumienione skwarki. Usmażone skwarki przełożyć do oddzielnego naczynia a na wytopiony tłuszcz wrzucić pokrojoną w kostkę cebulkę. Smażyć do momentu aż cebulka się zeszkli. Po usmażeniu odcedzić tłuszcz i dodać cebulkę do skwarek.

W garnku zagotować wodę, dodać  ½ łyżki soli.  Ciasto odrywać łyżką i wrzucać na gotującą wodę. Kluski gotować ok 5 minut od chwili wypłynięcia. Po ugotowaniu odcedzić.
Na gorące kluski wyłożyć cebulkę ze skwarkami i posypać białym serem.
Smacznego :-)

niedziela, 15 grudnia 2013

Pierniczki czekoladowe



Święta za pasem, więc postanowiłam upiec pierniczki. Przepis już wcześniej wypatrzyłam na tej stronie. Z podanego przepisu wyszło mi 5 blaszek pierniczków.




Składniki:
3 i 1/3 szklanki mąki pszennej
¾ szklanki cukru pudru
½ szklanki kakao
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
2,5 łyżki przyprawy korzennej do pieników
½ szklanki kakao
Szczypta soli
1 jajko
180 g masła lub margaryny
¾ szklanki miodu
55 g gorzkiej połamanej czekolady



Sposób wykonania:
Miód podgrzać, dodać masło lub margarynę i połamaną czekoladę. Wszystko podgrzewać do momentu aż wszystkie składniki się rozpuszczą a następnie odstawić do wystygnięcia.

Mąkę zmieszać z kakao, sodą, cukrem pudrem, solą, przyprawą do piernika. Dodać jajko i wlać stopniowo rozpuszczony tłuszcz. Całość można zmiksować ( ja wyrobiłam dokładnie ręką).
Początkowo ciasto będzie klejące, dlatego należy je wstawić na minimum 2 godziny do lodówki.


Schłodzone ciasto podzielić na części i każdą rozwałkować na placek a następnie wykrawać foremkami pierniczki.


Gotowe pierniczki wykładać na wyłożonych papierem do pieczenia blachach.
Pierniczki piec 10 – 12 minut w temperaturze 180 stopni C.


Po upieczeniu wystudzić i włożyć do pudełka żeby zmiękły.
Smacznego :-)