Galette z jabłkami czyli rustykalna tarta z jabłkami , od dzisiaj będzie u mnie na pierwszym miejscu.
Najlepsze połączenie jabłek i ciasta kruchego. Jest tak pyszna, że nie można
się od niej oderwać.
W poszukiwaniu szybkich i łatwych przepisów na jakieś dobre
ciasto z jabłkami, natrafiłam przypadkiem na ten przepis. Zaintrygowało mnie
wykonanie tego ciasta. Jeszcze takiego nie piekłam, więc postanowiłam zrobić
takie samo. Mąkę razową zastąpiłam
zwykłą pszenną.
Ciasto charakteryzuje się tym, że rozwałkowuje się je na
duży placek, na środek kładzie owoce i brzegi zawija.
Polecam, tarta jest naprawdę wspaniała.
Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki
pszennej
4 łyżki cukru
trzcinowego
Szczypta soli
100 g zimnego
masła lub margaryny
1/3 łyżeczki
cynamonu
Nadzienie:
3 jabłka
2 łyżki soku
z cytryny
3 łyżki
cukru trzcinowego
1/3 łyżeczki
cukru
Sposób wykonania:
Do mąki dodać cukier, sól, cynamon i drobno pokrojone masło.
Całość siekać nożem a następnie szybko zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto
zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki, żeby się schłodziło.
Jabłka obrać, pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny.
Cukier wymieszać z cynamonem. Plasterki jabłka posypać z obu stron cukrem z
cynamonem.
Schłodzone ciasto wyjąc z lodówki i rozwałkować na papierze do
pieczenia na placek o szerokości 35 cm.
Na wierzch ciasta układać plastry jabłka. Pozostawić około 2- 3 cm
wolnego brzegu, żeby móc potem zawinąć.
Gdy jabłka będą ułożone zawinąć brzegi ciasta. Całość
przenieść wraz z papierem na formę.
Gotową tartę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 – 40
minut w temperaturze 210 stopni C.
Po upieczeniu wystudzić.
Smacznego :-)
Ja też jeszcze takiej nie piekłam, wyszła ci wspaniale!
OdpowiedzUsuń