Powiem, szczerze, ta temperatura na zewnątrz nie działa na mnie mobilizująco.... Jestem zimnolubna i nigdy nie chodzę na długi rękaw , nawet w zimie pod kurtką mam bluzkę z krótkimi rękawami. Teraz najchętniej zaszyłabym się gdzieś w zacienionym miejscu.. z lekkim wietrzykiem dla ochłodzenia.. Eh.. pomarzyć dobra rzecz.. zwłaszcza, gdy ma się mieszkanie ze wszystkimi oknami na zachód.. Więc jak wracam z pracy to skwar niemiłosierny i ani odrobiny cienia :/
Dzisiaj podam przepis na chleb orkiszowy.
Jest to jeden z łatwiejszych chlebów jaki robiłam. Bardzo ładnie wyrasta i się piecze. A w dodatku jest bardzo zdrowy.
Przepis wzięłam od Dorotus
Składniki na 2 mniejsze bochenki lub jeden duży
800 g mąki orkiszowej
2 łyżeczki soli
1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
1 łyżeczka miodu
600 ml ciepłej wody
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Dobrze wyrobić 5 - 10 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia - na tym etapie może cały czas być klejące, j bardzo luźne ale mąki nie dosypywać .
Wyrobione ciasto przenieść do wysmarowanych masłem i wysypanych otrębami (lub bułką tartą) foremek - keksówek o wymiarach 21 x 10 cm lub jednej dłuższej . Wypełnić je do połowy . Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości - ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremki, około 1 - 1,5 godziny lub nawet dłużej - w miarę potrzeby. Przed pieczeniem wysmarować mlekiem, posypać sezamem, słonecznikiem, lub dynią.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 40 - 50 minut, aż chleb będzie brązowy i będzie brzmiał głucho po uderzeniu od spodu. Bochenki wyjdą raczej płaskie niż wyrośnięte. Studzić na kratce.
Smacznego :)
Ładny bocheneczek wyszedł,jeszcze nie piekłam orkiszowego :)
OdpowiedzUsuńPowiem Ci Kochana, że mam tak samo z temperaturą ;-S
OdpowiedzUsuńAle kiedy patrzę na Twój wypiek od razu buzia mi się uśmiecha ;-D
www.przysmakiewy.pl
Dziękuję za miłą wizytę u mnie !
OdpowiedzUsuńChlebek pysznie wygląda :)
Chciałabym go zobaczyć w przekroju :)
OdpowiedzUsuńorkiszowy to jeden z moich ulubionych chlebów
OdpowiedzUsuń@Justinek - już uzupełniłam zdjęcie :)
OdpowiedzUsuń@Kaś - powiem Ci szczerze Kasiu, że najbardziej lubię pszenne. Ten chleb często piekę dla siostry :)
@co by tu zjeść? - polecam, jest naprawdę dobry :)
OdpowiedzUsuń@Biedr_ona - Dziękuję :)
@grazyna - dziękuję :)