Jeden z najlepszych makowców jakie jadłam . Piekłam go trzy razy pod rząd :)
Przepis znalazłam Tutaj
Przepis znalazłam Tutaj
Ciasto drożdżowe na 3 makowe strucle
3 szklanki mąki pszennej
45 g świeżych drożdży lub 21 g suchych
45 g świeżych drożdży lub 21 g suchych
1 i ½ łyżki oleju
180 ml letniego mleka
150 g margaryny lub masła.
6 żółtek
6 białek
6 łyżek cukru
pół łyżeczki soli
1 i 1/2 łyżki spirytusu, wódki lub rumu
1 cukier waniliowy 16 g
Masa makowa:
500 g maku
250 g cukru
100 g rodzynków
50 g orzechów włoskich, posiekanych
1 łyżka miodu
olejek migdałowy do smaku
1 łyżka miękkiej margaryny
Dodatkowo:
lukier
trochę maku do dekoracji
pergamin/papier do pieczenia
olej
Sposób wykonania ciasta drożdżowego:
Drożdże rozpuścić z cukrem oraz letnim mlekiem i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce aż drożdże ruszą. Rozpuścić masło lub margarynę i wystudzić. Połączyć z pozostałymi składnikami i gotowym zaczynem. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 – 2 godziny ( do podwojenia objętości ).
Masa makowa:
Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, wystudzić a następnie zemleć dwukrotnie.
Do masy makowej dodać cukier, rodzynki, orzechy, miód, olejek i margarynę i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywna pianę i połączyć delikatnie z masa makową.
Ciasto podzielić na 3 części. Podsypując mąką rozwałkować każdy na prostokątny placek. Rozwałkowane placki położyć na posmarowany olejem papier do pieczenia. Następnie nałożyć gotową masę makową i zawinąć ciasto razem z makiem w posmarowany olejem papier, w formie rulonu.. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać mąką w celu zawinięcia masy; końce makowców podłożyć pod spód.
Ułożyć obok siebie na dużej blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 - 190 stopni przez około 30 - 40 minut.
Ciasto polać lukrem i posypać makiem.
Przygotować lukier:
Rozrobić cukier puder z 2- 3 łyżkami gorącej wody. Rozetrzeć na gładką masę. Posmarować upieczone, wystudzone strucle makowe. Można posypać jeszcze na wierzch kandyzowaną skórką z pomarańczy i makiem.
Smacznego :)
Uwielbiam, fajnie, że to już czas na makowce :) POzdrawiam
OdpowiedzUsuńmakowiec u nas w rodzinie tylko raz w roku na boże narodzenie, ale smaka mi robisz:)
OdpowiedzUsuńpiekny makowiec ...uwielbiam go;)
OdpowiedzUsuńah zazdroszcze, ja makowca nie umiem zwinac. przepis skoro najlepszy, podsune mamie przy najblizszej okazji ;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUwielbiam go :) Piekę z tego samego przepisu od kilku lat :)
OdpowiedzUsuńJa makowiec piekę tylko na Gwiazdkę... A szkoda, bo bardzo lubię. Twój pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPiekłam z tego samego przepisu i potwierdzam ,że jest pyszny...
OdpowiedzUsuńMhmh.. a najlepsza jest w tym kruszonka ;-))
OdpowiedzUsuńPs: Zapraszam do mnie ;-)
www.przysmakiewy.pl
Mniam Grażynko! Kusisz nas swoimi wypiekami ;-))
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie: www.przysmakiewy.pl ;-)
Naprawdę polecam ten makowiec. Jest wspaniały. :)
OdpowiedzUsuńa gdzie sa drozdze ??????????????????????????????//
OdpowiedzUsuńPrzepis fajny ale ciasto drożdżowe jest pracochłonne potrzebuje ciepła,dużo wyrabiania.Również piszę blog kulinarny mam przepis na strucle kruchą zawsze się udaje zapraszam:http://pieczenieciast-frajdablogspot.com
OdpowiedzUsuń