.

.

poniedziałek, 16 stycznia 2012

Faworki na piwie

Witam serdecznie po dłuższej przerwie. Wiele czynników złożyło się na to, że musiałam zrobić sobie dłuższą przerwę od wpisów na blogu. Przez ten czas nazbierało mi się dosyć dużo zaległych przepisów, które postaram się uporządkować.

Dzisiaj przepis na wspaniałe najbardziej kruche faworki jakie kiedykolwiek jadłam. Są bardzo wciągające.
Faworki na piwie. Przepis pochodzi z książki „. Domowe wypieki .”

Składniki:
6 żółtek
3 szklanki mąki
2 łyżeczki spirytusu
1 łyżeczka masła ( dałam margarynę)
½ szklanki jasnego piwa ( można dać odrobinę więcej jeżeli ciasto jest za kruche)
szczypta soli
olej do smażenia
kostka margaryny
cukier puder do posypania

Sposób wykonania:

Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej żółtka, piwo, sól i masło. Wyrabiamy ciasto bardzo dokładnie, do momentu aż przestanie kleić się do rąk.
Zawijamy w folię i przez godzinę chłodzimy w lodówce.
Po wyjęciu ciasto zagniatamy jeszcze raz a następnie  dzielimy na 3 – 4 części i każdą rozwałkowujemy możliwie jak najcieniej, cały czas podsypując mąką.
Po rozwałkowaniu wykrawamy prostokąty  o szerokości 2 – 2,5 cm i długości 8 – 9 cm.
Każdy prostokąt nacinamy po środku, a następnie przewijamy przez koniec prostokątny do środka.

Faworki smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.
Po wyjęciu suszymy na papierowych ręcznikach aby usunąć nadmiar tłuszczu, wystudzone posypujemy cukrem pudrem

Smacznego :)

7 komentarzy:

  1. Grażynko, miło i widzieć, chętnie poczęstuję się faworkiem. Najlepsze życzenia w Nowym Roku. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj ostatnio na blogach karnawalowo sie robi,narobilam sobie smaka tymi faworkami...wygladaja uroczo,takier cieniutkie,sliczne sa.

    OdpowiedzUsuń
  3. Miło Cie widzieć ponownie! Ja też ostatnio mam przerwę w blogowaniu ale szykuję się do powrotu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chrrupiące Maleństwa ;-)))



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Naprawdę polecam, faworki są wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy22/1/15

    Ja się pytam z ciekawości do czego jest potrzebna przy ww. FAWORKACH kostka margaryny ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy od przepisu. Jak widać się udały i bardzo smakowały :-) Ponadto podałam źródło skąd pochodzi przepis. Proszę, się zapytać autora dlaczego ;-)

      Usuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)