Dzisiaj odwiedził nas synek mojej siostry Michałek. Obiecałam mu, że będziemy razem piekli bułki i ciastka. Bułeczki powstały z kilku przepisów i powiem szczerze że są naprawdę wspaniałe. Michałek robił wszystko sam pod moją kontrolą.
A oto przepis na „Michałkowe” bułeczki pszenno orkiszowe z kiełbasą i prażoną cebulką:
Składniki na ok. 10 bułek:
180 g mąki orkiszowej
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 i ½ łyżeczki suszonych drożdży
łyżeczka suszonego majeranku
¼ łyżeczki mielonego kminku
280 ml wody
2 łyżki masła
2 cebule
20 dag kiełbasy
Dodatkowo jajko i łyżka mleka do smarowania bułeczek
Mak, ziarno sezamowe , słonecznik do posypywania bułeczek.
Sposób wykonania:
Kiełbasę bardzo drobno pokroić w kostkę. Cebule obrać i również pokroić w drobną kostkę a następnie podsmażyć na oleju do momentu aż cebula się zeszkli.
Mąki przesiać, dodać do nich cukier, sól, masło, ciepłą wodę, majeranek, kminek, zeszkloną cebulę, pokrojoną kiełbasę i drożdże.
Wszystko dokładnie wyrobić.
Uformować kulę i położyć w misce w ciepłym miejscu pod przykryciem na ok. 2 godziny aż do podwojenia objętości ciasta.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Formować małe kulki. Michałek zrobił również kilka bułeczek „przytulonych” to znaczy trzy małe kulki połączył w całość.
Uformowane bułeczki pozostawić ponownie do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 minut.
Jajko rozmącić z łyżką mleka i maczając w nim pędzelek smarować bułeczki a następnie posypać ziarnem
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 12 – 15 minut ( do momentu aż się zarumienią ) w temperaturze 200 stopni.
Upieczone bułeczki wyjąc a następnie wystudzić na kratce.
Smacznego :)
świetne buły:),
OdpowiedzUsuńno proszę, nie wpadłabym na dodanie kiełbasy do ciasta.
OdpowiedzUsuńBardzo fajne. A satysfakcja w oczach młodego człowieka - bezcenna:)
OdpowiedzUsuńPiękne bułeczki..a z samej mąki pszennej tez można? nie mam orkiszowej.
OdpowiedzUsuńo rany, genialnie że pani zachęciła młodzieńca do robienia bułek! pochwalam, podziwiam i popieram. A bułki wyszły fenomenalnie! i orkiszowe - zdrowe i pyszne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
Oj widze ze ,,pomagiera ,,mialas:)fajny pomysl na buleczki,te z trzech kulek mi sie podobaja:)
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję przepis, Bardzo apetycznie wyglądają. Bardzo mi się podoba pomysł na "przytulone" trzy kuleczki.
OdpowiedzUsuńBuły bułyy... mniam! Zamawiam sobie jutro takie z dostawą do domu ;-D Mam nadzieję, że jest to wykonalne ;-))
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Idealne bułki i miło spędzony czas! Pozdrawianie dla Was!
OdpowiedzUsuńOooooo, wspaniale wyglądają. Takie domowe wypieki "z wkładką" to jest to. Międzypokoleniowy smakołyk :)
OdpowiedzUsuńNo proszę jaki super gość z tego twojego Michałka:)
OdpowiedzUsuń