.

.

piątek, 8 czerwca 2012

Bezy kakaowe

Ponieważ zostało mi ubite białko z cukrem z poprzednich ciastek, zdecydowałam się upiec dodatkowo bezy.  Dodałam do tego jeszcze kakao. Wyszły mi  jeszcze dwie duże blachy.


Składniki:
  • 3 białka
  • 200 g cukru pudru
  • 1 czubata łyżka kakao

Sposób wykonania:
Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec dodać kakao i dokładnie wymieszać.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.  Łyżką, lub szprycą nakładać masę na papier, zostawiając odległość.  Wielkość ciastek jest dowolna. Ja zrobiłam trochę większe bo miałam mało czasu, żeby się nimi bawić.
Wstawić do nagrzanego piekarnika piec 50 minut w temperaturze 140 stopni C.
Wyjąć, wystudzić.
Smacznego :-)

6 komentarzy:

  1. :) Wyglądają jak kamienie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie potrzebowałam przepisu na bezy, bo będą robić coś z czego zostaną mi białka:D dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. A wiesz, że nie jadłam chyba nigdy kakaowych. Wyglądają inaczej niż tradycyjne, ale jak dla mnie to bardzo zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
  4. Chcę napisac komentarz do ciasta biszkoptowego z truskawkami , bo wygląda super i pewnie tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. @ www.slodkieslone.pl - ale jakie pyszne te kamienie :-)
    @CornerWithRecipes - polecam się na przyszłość :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. @Aciri - Polecam Aniu, naprawdę warto smakują o wiele lepiej :-)
    @Urszula - Proste potrawy - jest przepyszne :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)