Wspaniałe, kruche lekko słodkie ciasteczka w czekoladzie i do tego filiżanka dobrej kawy, czego więcej potrzeba w pochmurny poranek?
Są tak pyszne że z około 100 ciasteczek zostało mi nie więcej niż 20.. ;-)
Jedynym minusem tego ciasta jest to, że nie da się rozwałkować więc trzeba ręcznie rolować wałeczki. Ale warto włożyć odrobinę wysiłku dla efektu końcowego.
Składniki na ok 100 ciasteczek:
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g masła lub margaryny
- 3 żółtka
- 1/2 szklanki syropu wiśniowego ( jeżeli mamy sok to należy dodać łyżkę cukru pudru)
Składniki na polewę czekoladową;
- 3 łyżki masła lub margaryny
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki kakao
- 1 szklanka cukru pudru
Sposób wykonania:
Do mąki dodać żółtka, proszek do pieczenia, sok lub syrop wiśniowy, łyżkę cukru ( opcjonalnie) oraz masło lub margarynę i zagnieść szybko ciasto.
Z gotowego ciasta rolować krótkie paseczki a następnie zwinąć na kształt kłódki.
Gotowe ciasteczka układać w małych odstępach na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 13 - 14 minut w temperaturze 190 stopni C do czasu aż się zarumienią.
Upieczone ciasteczka poukładać na talerzach tak, aby każde można było polać polewą czekoladową.
Przygotować polewę czekoladową:
Masło rozpuścić, dodać mleko, kakao i na koniec cukier puder i wszystko dokładnie wymieszać.
Gotową gorącą polewą czekoladową polać ciasteczka. Ja zrobiłam nie reguralne wzorki z czekolady na ciasteczkach.
Po wystudzeniu polewy czekoladowej ciasteczka przełożyć na czyste talerze.
Smacznego :-)
bardzo ładne ciasteczka ;) schrupałabym.
OdpowiedzUsuńPolecam Martynko, są naprawdę przepyszne :-)
UsuńHe, he, Grażynka, widzę, że w rolowaniu jesteś dobra!
OdpowiedzUsuńA chlebek zainspirował mnie, gdy przeczytałam u Ciebie, aczkolwiek do dziś jezdem w szoku, jak Tobie się udało upiec wg przepisu, bo u mnie to była najdłuższa wojna nowoczesnej Europy...
Może Ciebie zakwas był za młody? Im dłużej go hodujemy, tym jest mocniejszy. W przypadku młodego zakwasu należy dodać opcjonalnie 1-2 łyżki suszonych drożdży :-)
UsuńUśmiałam się u Ciebie do łez :-))
Ciasteczka są świetne:)
OdpowiedzUsuńFajne, szczególnie przez dodatek tego syropu :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj, naprawdę są świetne :-)
Usuń