Kolejny przepis na chleb, tym razem coś dla tych którzy lubią lekko słodkawe pieczywo.
Przepis wzięłam od Doroty
Z podanego przepisu wychodzi jeden bochenek chleba na dużą keksówkę.
Składniki:
- 550 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki soli
- 120 g płatków owsianych
- 15 g miękkiego masła lub margaryny
- 2 łyżki miodu
- 50 g suszonych śliwek drobno pokrojonych
- 150 ml letniego mleka
- 225 ml letniej wody
- 2 łyżeczki suchych drożdży.
Sposób wykonania:
Z podanych składników zagnieść jednolite i gładkie ciasto. Pozostawić na ok. 2 godziny w ciepłym miejscu. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i uformować bochenek, piec na blaszce, lub tak jak ja przełożyć do wysmarowanej tłuszczem keksówki lub jakiejś innej foremki.
Całość pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 40 minut.
Przed wstawieniem do piekarnika posmarować mlekiem i posypać płatkami ( ja posypałam makiem)
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec początkowo 10 minut w temperaturze 230 stopni C, później temperaturę zmniejszyć do 200 stopni C i piec jeszcze 20 – 25 minut.
Gotowy, upieczony chleb studzić na kratce.
Smacznego :-)
super przepis. słodkawe pieczywo to to, co ostatnio lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńja też takie lubię.. i do tego suszone śliwki, rodzynki lub żurawina :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pieczywo ze słodkimi dodatkami.
OdpowiedzUsuńZapisuję do zrobienia :)
Dobrego dnia :)
Polecam :-)
UsuńZe śliwkami..musi byc pyszny..
OdpowiedzUsuńI to nawet bardzo Bożenko :-)
Usuń