W
tym roku jabłonie na działce u moich teściów tak obrodziły, że
przez cały czas mam lodówkę zawaloną jabłkami i jak tylko
jednych się pozbędę to zaraz nowa dostawa :-) Po szarlotkach i
jabłecznikach, które mi się nieco przejadły postanowiłam upiec
coś innego. Na tej stronie znalazłam przepis na murzynek z jabłkami. Proste i
szybkie wykonanie, a tak murzynek tak smakował rodzicom, że
poprosili mnie o przepis. Polecam jest naprawdę wspaniały :-)
3
szklanki mąki pszennej
6
jajek
2
łyżeczki sody
1
łyżeczka proszku do pieczenia
2
czubate łyżki kakao
1
szklanka wody
½
szklanki oleju
1
szklanka cukru
2
łyżeczki cukru waniliowego
3
– 4 jabłka
Białka
ubić na sztywno, pod koniec nie przerywając ubijać dodać cukier,
cukier waniliowy a następnie stopniowo po jednym jajku.
Do
ubitej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao
i sodą, dodać także olej i wodę i wszystko dokładnie wymieszać.
Jabłka obrać i pokroić w dużą kostkę i wymieszać razem z ciastem.
Tortownicę
wysmarować masłem lub margaryną, posypać bułką tartą i
przełożyć ciasto.
Wstawić
do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 175 stopni C.
Składniki na polewę:
3
łyżki kakao
3
łyżki mleka
3
łyżki masła lub margaryny
1
szklanka cukru pudru
Sposób wykonania polewy czekoladowej:
Rozpuścić
masło, dodać mleko i kakao i podgrzewać wszystko na małym ogniu
mieszając. Nie zdejmując z ognia dodać cukier puder i dokładnie
wymieszać zresztą składników. Gdy polewa nie będzie już matowa,
zdjąć z ognia i jeszcze ciepłą polać wystudzony murzynek.
Smacznego
:-)
Zjadłabym kawałek..mniam..
OdpowiedzUsuńPolecam Bożenko, naprawę ciasto jest pyszne :-)
Usuńjabłka zatopione w czekoladowym cieście to musi być raj!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie;)
Nie wiedziałam co mam z nadmiarem jabłek zrobić, jabłeczniki mi się przejadły i wybór padł na to ciasto. Warto było :-)
UsuńTo jest to co lubię najbardziej - Twoje wypieki i ciasta.Żałuję,że mieszkam tak daleko od Ciebie bo bym się wprosił.Pozdrawiam Krzysztof
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję Krzysiu za pochwałę moich wypieków :-)
UsuńDOBRE CIASTO WŁAŚNIE GO ZROBIŁEM I KAŻDEMU SMAKUJĘ
OdpowiedzUsuń