.

.

czwartek, 30 stycznia 2014

Tort czekoladowy



Styczeń to zawsze miesiąc obfitujący we wszelakie uroczystości rodzinne, dlatego też nie za bardzo mam czas tutaj bywać. Uzbierałam mnóstwo zdjęć z moich wypieków i nie tylko, mam nadzieję, że nie zapomnę jak to się robi ;-)
Jeżeli o uroczystościach już mowa, to dzisiaj podam przepis na wspaniały czekoladowy tort.
Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm.


Składniki na biszkopt czekoladowy:
220 g mąki pszennej
3 łyżki kakao
2 łyżeczki kawy rozpuszczonej w małej ilości wrzącej wody
250 g cukru
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ponadto masło lub  margaryna do smarowania tortownicy i bułka tarta.


Sposób wykonania:
Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo po jednym żółtku i wszystko dokładnie zmiksować.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać kakao, rozpuszczoną i schłodzoną kawę, połączyć z ubitą pianą i delikatnie wymieszać.
Dużą tortownicę y wysmarować masłem lub margaryną a następnie posypać bułką tartą zarówno dno tortownicy jak i boki. 

Gotowe ciasto wlać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze 190 stopni ok. 40 minut.
Wyjąć, wystudzić.

Składniki na krem:
500 ml śmietany 36%
4 – 5 łyżek cukru pudru
2 czekolady gorzkie
1 czubata łyżka kakao
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 łyżki wrzącej wody

Składniki na poncz:
2 szklanki wody mineralnej nie gazowanej
łyżeczka olejku rumowego
2 łyżki cukru pudru
można dodać odrobinę spirytusu lub rum zamiast olejku rumowego


Dodatkowo:
1 dżem z czarnej porzeczki
400 g rurek w czekoladzie
ażurki czekoladowe do przybrania
kilka kropel zielonego barwnika

Sposób wykonania kremu:
Śmietanę ubić na sztywno, odłożyć kilka łyżek do dekoracji.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Kawę rozpuścić we wrzącej wodzie i wystudzić.
Do ubitej śmietany dodać kakao, cukier puder, rozpuszczoną i schłodzoną kawę, i rozpuszczoną i schłodzoną czekoladę. Wszystko dokładnie zmiksować.

Biszkopt przekroić wzdłuż na 3 części. Pierwszą część biszkoptu nasączyć ponczem i posmarować ½ słoiczka dżemu z czarnej porzeczki, następnie położyć drugi krążek, nasączyć go ponczem i nasmarować 1/3 kremu czekoladowego.
Na wierzch położyć ostatnią część biszkoptu i nasączyć ponczem a następnie nałożyć na wierzch i boki pozostała ilość kremu i dokładnie całość rozprowadzić.
Rurki czekoladowe przeciąć na pół i ułożyć z boku tortu, docisnąć.
Odłożoną część białej śmietany ubić i szprycą dekorować tort.
Małą ilość kremu rozrobić z barwnikiem ( dałam zielony) i kolorowym kremem udekorować tort.
Po udekorowaniu tort przechowywać w lodówce.
Smacznego :-)

4 komentarze:

  1. Pysznie wygląda...A ja tez tak mam...sporo zaległych przepisów..i brak czasu na ich opisanie ..i też czasem myślę, że zapomnę co i jak robiłam..

    OdpowiedzUsuń
  2. Czasem szukam przepisu na wykwintne ciasto-tort, a tu taki rarytas..:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. No cóż Grażynko, Twoi biesiadnicy byli zachwyceni, jak zawsze. Moje dzieci teraz znowu będą marudzić, że chcą zmiany żywicielki. A ja sobie tylko (bez żalu) popatrzę :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)