.

.

niedziela, 6 kwietnia 2014

Ciasto jak 3 BIT




Po prostu pycha! Najlepsze ciasto z kremem jakie dotychczas robiłam. Nie wymaga pieczenia i jest bardzo łatwe do wykonania. Polecam :-) Należy zacząć przygotowywać ciasto dzień przed podaniem.
Przepis pochodzi z tej strony.
Należy przygotować blachę o wymiarach 25 x 34.


Składniki:
7 paczek ( 100ng)  herbatników petit beurre
1,5 puszki ( 600g) kajmaku

Składniki na masę budyniową:
¾ szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 szklanki mleka
4 łyżki mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
125 masła lub margaryny
4 jajka

Składniki na bitą śmietanę:
600 ml śmietany kremówki 36 %
1 czubata łyżka cukru pudru

Dodatkowo:
100 g czekolady gorzkiej


Sposób wykonania:
Dno blachy o wymiarach 25 x 35 wyłożyć ciasno herbatnikami. Kajmak przełożyć do garnuszka i podgrzewać przez 3 -4 minuty na małym ogniu cały czas mieszając i po zdjęciu z ognia całość rozsmarować na herbatnikach.
Na masę kajmakową położyć drugą warstwę herbatników.
Przygotować budyń:
2 szklanki mleka zagotować z masłem i cukrami. 1 szklankę mleka zmiksować z jajkami, mąką pszenną i ziemniaczaną i wlać stopniowo do gotującego się mleka. Gotować ok 2 minut cały czas energicznie mieszając. Gorący budyń wyłożyć na herbatniki, wyrównać i przykryć kolejną warstwą herbatników.
Całą blachę zawinąć w folię i gdy się wystudzi wstawić na całą noc do lodówki, żeby herbatniki zmiękły.
Na drugi dzień przygotować kremówkę.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, bod koniec ubijania dodać łyżkę cukru pudru.
Ubitą śmietanę rozsmarować równo na herbatnikach, na wierzch zetrzeć na tarce czekoladę.
Ciasto przechowywać w lodówce.
Smacznego :-)

8 komentarzy:

  1. Wiesz co Grażynko...nie bawię się tak z Tobą jesteś niedobra i tyle. :(
    Ciasto wygląda rewelacyjnie, aż ślina kapie na klawisze, najważniejsze że nie trzeba piec :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię, pyszności! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo często robię te ciasto, jest pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzmi pysznie!! Muszę spróbować zrobić takie ciasto. :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam to szczęście, że kiedy piję kawę, oglądam słodkości. Właśnie teraz mnie Grażynko kusisz tym pysznym ciastem. Przydałoby mi się do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gorąco zachęcamy do udziału w konkursie organizowanym na fanpage'u Bakalland. Do wygrania bakalie i zestawy akcesoriów kuchennych, a już niedługo naprawdę duże możliwości promocji dla blogów kulinarnych.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)