Po prostu pycha! Najlepsze ciasto z kremem jakie
dotychczas robiłam. Nie wymaga pieczenia i jest bardzo łatwe do wykonania.
Polecam :-) Należy zacząć przygotowywać ciasto dzień przed podaniem.
Przepis pochodzi z tej strony.
Należy przygotować
blachę o wymiarach 25 x 34.
Składniki:
7 paczek (
100ng) herbatników petit beurre
1,5 puszki (
600g) kajmaku
Składniki na masę budyniową:
¾ szklanki
cukru
1 opakowanie
cukru waniliowego
3 szklanki
mleka
4 łyżki mąki
pszennej
5 łyżek mąki
ziemniaczanej
125 masła
lub margaryny
4 jajka
Składniki na bitą śmietanę:
600 ml
śmietany kremówki 36 %
1 czubata
łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
100 g
czekolady gorzkiej
Sposób wykonania:
Dno blachy o wymiarach 25 x 35 wyłożyć ciasno herbatnikami.
Kajmak przełożyć do garnuszka i podgrzewać przez 3 -4 minuty na małym ogniu
cały czas mieszając i po zdjęciu z ognia całość rozsmarować na herbatnikach.
Na masę kajmakową położyć drugą warstwę herbatników.
Przygotować budyń:
2 szklanki mleka zagotować z masłem i cukrami. 1
szklankę mleka zmiksować z jajkami, mąką pszenną i ziemniaczaną i wlać
stopniowo do gotującego się mleka. Gotować ok 2 minut cały czas energicznie
mieszając. Gorący budyń wyłożyć na herbatniki, wyrównać i przykryć kolejną
warstwą herbatników.
Całą blachę zawinąć w folię i gdy się wystudzi wstawić
na całą noc do lodówki, żeby herbatniki zmiękły.
Na drugi dzień przygotować kremówkę.
Śmietanę
kremówkę ubić na sztywno, bod koniec ubijania dodać łyżkę cukru pudru.
Ubitą
śmietanę rozsmarować równo na herbatnikach, na wierzch zetrzeć na tarce
czekoladę.
Ciasto
przechowywać w lodówce.
Smacznego
:-)
Wiesz co Grażynko...nie bawię się tak z Tobą jesteś niedobra i tyle. :(
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda rewelacyjnie, aż ślina kapie na klawisze, najważniejsze że nie trzeba piec :)
Wygląda super!
OdpowiedzUsuńWspaniałe!!!!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię, pyszności! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo często robię te ciasto, jest pyszne.
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie!! Muszę spróbować zrobić takie ciasto. :))
OdpowiedzUsuńMam to szczęście, że kiedy piję kawę, oglądam słodkości. Właśnie teraz mnie Grażynko kusisz tym pysznym ciastem. Przydałoby mi się do kawy :)
OdpowiedzUsuńGorąco zachęcamy do udziału w konkursie organizowanym na fanpage'u Bakalland. Do wygrania bakalie i zestawy akcesoriów kuchennych, a już niedługo naprawdę duże możliwości promocji dla blogów kulinarnych.
OdpowiedzUsuń