.

.

sobota, 23 stycznia 2016

Calzone



Już nawet nie pamiętam jak dawno obiecałam sobie, że upiekę pieróg calzone i zawsze coś mi przeszkodziło w zrealizowaniu tego wypieku. Tym razem postanowiłam teraz albo nigdy. Jako nadzienie dałam gotowe warzywa na patelnię i mięso mielone wieprzowe oraz przyprawy. Nie dodawałam sera ze względu na moją nietolerancję laktozy, a że łasuch jestem to i tak bym zjadła a potem odchorowała. Przepis na ciasto pierogowe pochodzi z wycinków z gazet. 

Z podanego przepisu wyszły mi 4 pierogi.




Składniki ciasto:
420 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki ziaren kminku
2 – 3 łyżeczki suszonego majeranku
7 g suszonych drożdży
250 g ciepłego mleka
2 łyżki oliwy z oliwek


Sposób wykonania ciasta:
Mleko podgrzać wsypać drożdże i odstawić na 10 minut. Mąkę wymieszać z przyprawami, dodać sól, oliwę oraz mleko z drożdżami. Zagnieść gładkie i jednolite ciasto.
Gotowe ciasto zostawić na 1 – 2 godziny w ciepłym miejscu do podwojenia swojej objętości.

Składniki na nadzienie:
1 opakowanie mrożonych warzyw na patelnię
½ kg mięsa wieprzowego
2 kostki rosołowe
2 listki laurowe
½ pomidorów krojonych z puszki
1/3 szklanki ketchupu
2 łyżeczki majeranku
Sól, pieprz do smaku.

Dodatkowo:
Jedno rozmącone jajko do wysmarowania ciasta przed pieczeniem.

Sposób wykonania nadzienia:
Mięso ugotować w wodzie około 1,5 godziny dodając 2  kostki rosołowe i listki laurowe. Po ugotowaniu wystudzić i raz zmielić. Mrożone warzywa podsmażyć na patelni o 5 minut krócej niż podano na opakowaniu. Pod koniec smażenia dodać mięso, majeranek, sól, pieprz, krojone pomidory, ketchup Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić, żeby się przestudziło.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na 4 część. Każdą część rozwałkować na placek o średnicy 20 – 25 cm. Na jedną połowę placka nałożyć część farszu warzywno-mięsnego i drugą częścią ciasta przykryć. Brzegi pieroga dociskać widelcem, tak, aby się dobrze skleiły.



Gotowe pierogi wysmarować rozmąconym jajkiem i ułożyć na blasze wyłożonym papierem do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika i piec 20 minut w temperaturze 190 stopni C.
Podawać gorące.
Smacznego :-)


2 komentarze:

  1. Wyglądają smakowicie i z pewnością mogą stanowić fajny posiłek, w zależności czym je wypełnić. Uruchomiłaś moją wyobraźnię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wyglądają, takie rumiane...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)