Tłusty czwartek już niedługo, więc postanowiłam upiec pączki
kokosowe z budyniem. Przepis znalazłam na tej stronie. Zastanawiałam się czy
nie będą za słodkie, ale wyszły takie pyszne, że na pewno jeszcze nie raz do nich
wrócę. Wspaniałe, puszyste i delikatne, na następny dzień jeszcze smaczniejsze
niż zaraz po upieczeniu.
Z podanego przepisy wyszło mi 30 pączków.
Składniki na ciasto:
500 g mąki
pszennej
70 g cukru
20 g drożdży
świeżych lub 10 g drożdży suchych
½ łyżeczki
soli
3 jajka
80 g
roztopionego masła lub margaryny
250 ml
śmietanki kokosowej 22%
2 łyżki
likieru kokosowego ( zastąpiłam wódką )
Dodatkowo olej do smażenia.
Sposób wykonania
pączków:
Masło lub margarynę rozpuścić i wystudzić. Do mąki dodać
drożdże (jeżeli są świeże zrobić wcześniej rozczyn), przestudzone masło, sól,
cukier, jajka, śmietankę, cukier i zagnieść gładkie i jednolite ciasto. Cisto
będzie dość luźne, ale w miarę możliwości nie dosypywać mąki do ciasta.
Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i
odstawić na 1,5 – 2 godziny w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Składniki na budyń:
100 g cukru
5 żółtek
40 g mąki
pszennej
400 g mleka
kokosowego
1 łyżka
likieru kokosowego ( dałam rum )
Sposób wykonania
budyniu:
Cukier utrzeć z żółtkami do białości i puszystości. 50 ml
mleka kokosowego wymieszać z mąką, likierem kokosowym i dodać do utartych
żółtek.
Pozostałą ilość mleka kokosowego ( 350 ml ) zagotować a
następnie dodać masę jajeczną. Cały czas mieszać na małym ogniu do momentu aż
budyń zgęstnieje.
Gorący budyń przykryć folią tak aby przylegała do budyniu.
Podczas wystygania nie mieszać.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Podzielić na 2 – 3 części
i każdą rozwałkować na placek o średnicy 1 cm podsypując mąką. Szklanką
wykrawać pączki i odkładać na tacę posypaną mąką. Pozostawić jeszcze 20 – 30 minut
do wyrośnięcia.
Do naczynia wlać olej i podgrzewać na małym ogniu do
temperatury 180 stopni C.
Każdy krążek wrzucać na gorący olej i smażyć z obu stron do
momentu aż zbrązowieją.
Po usmażeniu pączki wykładać na papierowe ręczniki, żeby
odsączyły się z nadmiaru tłuszczu. Po wystygnięciu nadziewać budyniem.
Składniki na lukier:
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki wody
150 g
wiórków kokosowych.
Sposób wykonania lukru:
Cukier rozpuścić razem z trzema łyżkami wody na małym ogniu.
Posmarować pędzelkiem z każdej strony i obtoczyć w wiórkach kokosowych.
Smacznego :-)
Ale u Ciebie Grażuniu festiwal pączków!
OdpowiedzUsuń