Jedne z delikatniejszych bułeczek jakie robiłam. Długo zachowują swoją świeżość i wspaniale pachną jogurtem. Polecam. Przepis wzięłam z Tej strony
Składniki na 12 dużych bułek:
500 g mąki pszennej
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki soli
7 g drożdży suchych (1 opakowanie) lub 14 g drożdży świeżych
200 g jogurtu (naturalnego, greckiego, itp.)
120 ml ciepłego mleka
1 jajko
60 g masła lub margaryny
Ponadto:
1 jajko do posmarowania
sezam do posypania
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dobrze wyrobić aż ciasto będzie gładkie. Następnie uformować kulę i najlepiej włożyć do miski którą przykryć ściereczką. Pozostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Po tym czasie uformować bułeczki, które następnie ułożyć na wyłożonej blasze papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i ponownie pozostawić do wyrośnięcia ok. 40 minut.
Gotowe bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20- 25 minut w 200 stopniach C.
Po wyjęciu studzić na kratce.
Smacznego :)
Nie ma to jak domowe bułeczki:)
OdpowiedzUsuńZjadłabym sobie bułeczkę :)
OdpowiedzUsuńO tak, jogurtowe pieczywo jest wspaniałe. Lekkie, puszyste i w dodatku świetnie komponuje się z masłem i dodatkiem domowego dżemu...mrr.
OdpowiedzUsuńpięknie wyrosły. zjadłabym teraz taką na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńPewnie są wilgotne dzięki temu jogurtowi, w sam raz na śniadanko :)
OdpowiedzUsuńDo tej pory tylko Moja Mama robi najlepsze gołąbki ;-D Czas Twoje przetestować ;-D
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Chyba jesteś mistrzynią domowych bułeczek. Fajnie byłoby zabrać takie do pracy na śniadanie
OdpowiedzUsuńJak zobaczyłam pierwsze zdjęcie to pomyślałam że to pączusie.A to takie piękne bułeczki.Ale musiało pięknie pachnieć prawda ? Mmmm :-)
OdpowiedzUsuń