W smaku przypomina nieco ciasto pleśniak ale uważam, że jest o całe niebo lepsze. Kruche ciasto, wyraziste w smaku czarne porzeczki plus beza dały wspaniałe połączenie. Nie wiedziałam, że wyjdzie mi tak przepyszne ciasto.
Składniki na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła lub margaryny
- ½ szklanki cukru
- 4 żółtka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
Składniki na bezę:
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
- 1 kisiel bez cukru owocowy o smaku wiśniowym lub malinowym
Dodatkowo:
- 40 dag czarnej porzeczki (może być mrożona nie trzeba wcześniej rozmrażać).
- 3 łyżki cukru pudru do posypania
Sposób wykonania:
Z mąki, masła, cukru, żółtek, proszku do pieczenia i kwaśnej śmietany zagnieść szybko ciasto.
Gotowe ciasto podzielić na dwie części i zawinąć w folię. Jedną część wstawić na 2 godziny do zamrażalnika a drugą schłodzić.
Blachę o wymiarach 25 x 34 cm wysmarować tłuszczem a następnie ułożyć na niej rozwałkowaną jedną część ciasta, tą która była schładzana.
Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 10 -12 minut aby spód się podpiekł.
Przygotować bezę: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, pod koniec dodać kisiel i wszystko wymieszać.
Gdy spód będzie już podpieczony wyłożyć na nim owoce a na nie wyłożyć pianę.
Z zamrażalnika wyjąć drugą część ciasta i zetrzeć na tarce tak aby starte ciasto przykryło całą pianę.
Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 45 minut.
Upieczone ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego :-)
Grażynko przepyszne ciasto!
OdpowiedzUsuńPowiem Ci Kamilko, że naprawdę jest pyszne :-)
Usuńnie piekłam nigdy bezy, zawsze obawiam się, że mi nie wyjdzie.. hm może warto spróbować kiedyś ;)
OdpowiedzUsuńPolecam, to naprawdę nie jest trudne. Jak będziesz trzymać się moich wskazówek to naprawdę Ci wyjdzie :-)
Usuńpyszniutkie! i taka ilosć cukru pudru jak lubię hehe
OdpowiedzUsuńSama słodycz ;-)
UsuńBardzo do mnie przemawia:) Dodaję sobie do zakładek i na pewno upiekę:))
OdpowiedzUsuńZrobiłam - z czerwoną porzeczką i jest pyszne:))
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis się przydał :-)
Usuńmam pytanie czy zamiast porzeczek można dać wiśnielub inne owoce
OdpowiedzUsuńOczywiście że tak.. Proponuję tylko dodać kisiel smakowo.. do owoców w zależności od rodzaju :-)
Usuńa kisiel dodaję jako proszek czy ugotowany? :-)
OdpowiedzUsuńW proszku :-)
Usuń