Wspaniała, niesamowicie krucha szarlotka i w dodatku bardzo aromatyczna. Rozchodzi się w bardzo szybkim tempie. Polecam, naprawdę jest pyszna. Przepis wzięłam od Doroty.
Składniki na ciasto:
500 g mąki krupczatki
250 g masła lub margaryny
½ szklanki cukru pudru
2 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
Składniki na masę jabłkową:
2 – 3 kg jabłek
2 łyżeczki cynamonu
4 łyżki cukru
4 – 6 łyżek bułki tartej
Sposób wykonania:
Ze wszystkich składników zagnieść szybko jednolite ciasto a następnie podzielić je na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3. Każdą z nich zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny. 1/3 część ciasta do zamrażalnika a 2/3 ciasta schłodzić.
Gdy ciasto będzie dobrze schłodzone, wyjąć większą część ciasta i rozwałkować na placek o wielkości dużej blachy ( wymiary 25 x 40 cm)
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej rozwałkowaną część ciasta.
Ciasto po nakłuwać widelcem i wstawić na 12 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni C, żeby się podpiekł.
Jabłka obrać i pokroić na cienkie plasterki. Dodać cukier i cynamon i wszystko dokładnie wymieszać.
Podpieczony spód posypać bułką tartą, żeby wchłaniała sok z jabłek podczas pieczenia, na to wyłożyć jabłka.
Schłodzoną mocno drugą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach na wyłożone jabłka.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika
Piec ok. 1 godziny w temperaturze 170 stopni C.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Zjadłabym taką..na ciepło najlepiej:)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam, robiłam szarlotkę wg tego przepisu i jest przepyszna!
OdpowiedzUsuńTakie ciasta uwielbia moj m...zreszta i ja nie pogardze...a ze mam w domu jablka to kto wie czy jej nie zrobie w tygodniu:)
OdpowiedzUsuńDzięki Graziu za podpowiedzi pozdrawiam!!!
OdpowiedzUsuńPer fortuna che hai messo la traduzione!!! Questa torta di mele e cannella è fantastica! non potevo perderla!! Mi unisco ai tuoi followers!!! un bacio marina
OdpowiedzUsuń