.

.

niedziela, 13 stycznia 2013

Baba drożdżowa

Już dawno nie piekłam ciast drożdżowych, postanowiłam więc, że upiekę babę drożdżową. Przepis wzięłam z tej strony. . Z podanego przepisu wychodzą dwie średniej wielkości babki. Początkowo miałam zmniejszyć ilość składników o połowę, ale całe szczęście, że tego nie zrobiłam bo babka zniknęła w dwa dni. Jest tak delikatna i puszysta, że nie mogliśmy się jej oprzeć :-)


Składniki na dwie babki:
3,5 szklanki mąki
50 g świeżych drożdży lub 21 g suchych
6 roztrzepanych żółtek
1 roztrzepane jajko
1 szklanka letniego mleka
szczypta soli
½ szklanki cukru
125 g roztopionego i wystudzonego masła lub margaryny
2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego lub aromat cytrynowy
150 g rodzynek


Sposób wykonania:
W przypadku, gdy używamy świeżych drożdży, należy z odrobiny mąki cukru i mleka zrobić zaczyn, jeżeli mamy drożdże suszone czynność tą pomijamy.
Mąkę przesiać, dodać drożdże cukier i sól i wszystko wymieszać. Dodać rozmącone żółtka i jajko, mleko, ekstrakt cytrynowy i rozpuszczone, schłodzone masło lub margarynę. Całość zmiksować bardzo dokładnie.
Pod koniec miksowania dodać rodzynki.
Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości na około 1 – 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto wyrobić jeszcze raz i przełożyć do dobrze natłuszczonych i posypanych bułką tartą foremek do 1,3 wysokości, nie więcej bo bardzo jeszcze urośnie.
Ciasto w foremkach pozostawić do ponownego wyrośnięcia do momentu aż wyrośnie wyżej niż jest wysokość foremki.
Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 170 stopni C.
Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy baby nam się upiekły. Jeżeli patyczek jest suchy to znaczy, że są już upieczone.
Po wystudzeniu można baby posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Składniki na lukier:
1 szklanka cukru pudru
3 – 4 łyżki wody.
Sposób wykonania:
Cukier puder rozetrzeć z wodą i polać upieczoną babkę.
Smacznego :-)


3 komentarze:

  1. Ale zapachniało babką, już bym zjadła kawałeczek

    OdpowiedzUsuń
  2. No nie, cudowna! Jak na Wielkanoc! Ja też jestem miłośniczką drożdżowego ciasta, jak zapewne zauwazyłaś, bo nie jest słodkie i zamulające. Stanowczo muszę upiec taką na święta :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)