Składniki:
4 marchewki
2 pietruszki
mały seler
por
2 szklanki czerwonej soczewicy
3 listki laurowe
3 ząbki czosnku
5 – 6 ziaren ziela angielskiego
1 czerwona papryka
kilka drobno pokrojonych listków bazylii
1 łyżka majeranku
1 cebula
2 kostki rosołowe
1 puszka krojonych pomidorów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
pieprz, słodka papryka do smaku
6 ziemniaków
Sposób wykonania
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić. Do garnka wlać 3 litry
wody i zagotować. Warzywa obrać i drobno
pokroić, wrzucić gotującej się wody, dodać jeszcze przyprawy, cebulę i całość
gotować do momentu aż warzywa będą miękkie.
Po ugotowaniu zupę zmiksować na krem, podawać gorąca,.
Smacznego
OdpowiedzUsuńFajnie sie czegoś od córki nauczyć, tak dla odmiany :) zypa bpmba.
OdpowiedzUsuńMarta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?
O widzisz, dodaję do mojej nowo tworzonej kolekcji zup kremików!
OdpowiedzUsuńZupa z soczewicy to rowniez jedna z moich ulubionych.
OdpowiedzUsuń