Dostaliśmy jabłka od rodziców, więc postanowiłam upiec
jabłecznik. Przepis znalazłam na stronie onet gotowanie . Dosyć prosty i szybki do
wykonania. Polecam :-)
Przepis na średniej wielkości blachę.
Składniki na ciasto:
500 g maki
pszennej
200 g cukru
250g masła
lub margaryny
4 żółtka
1 łyżka
śmietany 12-18%
2 płaskie
łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka
bułki tartej
Składniki na masę jabłkową:
1 – 1,5 kg
jabłek
2 łyżki
cukru
2 łyżeczki
cynamonu
Sposób wykonania:
Masło lub margarynę pokroić na mniejsze kawałki, dodać
pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto.
Podzielić na dwie równe części i każdą rozwałkować na placki o wymiarach blachy.
Blachę wysmarować tłuszczem. Na dno ułożyć jedną
rozwałkowaną część ciasta i wyrównać. Ponakłuwać widelcem i podpiec 12 - 15
minut w temperaturze 180 stopni C.
Przygotować masę
jabłkową:
Jabłka obrać i pokroić na mniejsze cząstki. Włożyć do
garnka, dodać 2 łyżki cukru, cynamon i poddusić na małym ogniu, do momentu aż
się rozpadną.
Podpieczony spód posypać bułka tartą i wyłożyć masę
jabłkową. Wyrównać.
Masę jabłkową przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta.
Całość wstawić do piekarnika i piec 30 minut w temperaturze
180 stopni C.
Po upieczeniu i wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego :-)
mniam! uwielbiam jabłeczniki!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i zapraszam również do mnie : www.tropikalnakuchnia.blogspot.com
Grażynko mówisz że to taki ekspres:) To ja się piszę :))
OdpowiedzUsuńŚwietny i prosty przepis :-) Katujesz smakowitościami :-)
OdpowiedzUsuńNiech żyją polskie jabłka! (i niech nie tyją konsumenci szarlotek) :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jabłecznik! Muszę wypróbować również Twój przepis:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
elenagotuje.blogspot.com
Świetny przepis, wypróbuję, bo mam duży zapas musu jabłkowego:)
OdpowiedzUsuńPiękny blog, super przepisy, dodaję do obserwowanych i na pewno jeszcze tu wrócę, pozdrawiam i zapraszam do mnie http://kulinarnyswiatrenaty.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, już sobie zapisuje przepis, uwielbiam szarlotki! :)
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością dołączam do grona obserwatorów!
Pozdrawiam:)
Grażynko,czyżbyś była na diecie.Bardzo dawno nic nie czytałem na Twoim blogu?Pozdrawiam Krzysztof
OdpowiedzUsuńApetycznie i na pewno smacznie. Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam i jabłeczniki i szarlotki i w ogóle wszystkie slodkości z jabłkami :)! wygląda super :)
OdpowiedzUsuńWitam Pozdrawiam pieczenie to moja słaba strona ale Pani przepis udał mi sie superowo dzięki bardzo .Jeszcze raz pozdrawiam Adam
OdpowiedzUsuń