Ciąg dalszy pozbywania się owoców, więc i ciasta będą z
owocami. Dzisiaj kolejny przepis z jednej z gazet na wspaniałe delikatne i puszyste ciasto. Do
przepisu wykorzystałam mrożone porzeczki.
Składniki na formę z
kominem:
2 szklanki maki pszennej
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
200 ml oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
300 – 400g świeżych lub mrożonych owoców (nie ma potrzeby
ich wcześniejszego rozmrażania).
Sposób wykonania:
Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijać dodawać
stopniowo cukier, cukier waniliowy i żółtka. Gdy piana będzie lśniąca i
puszysta wlać olej i zmiksować tylko do połączenia się składników.
Dodać mąkę, proszek do pieczenia i wszystko delikatnie
wymieszać.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy z kominem,
na wierzch wyłożyć owoce.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut w
temperaturze 180 stopni C.
Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto
się upiekło.
Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego :-)
Świetnie wygląda i na pewno równie dobrze smakuje ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie: http://naszekulinarnezycie.blogspot.com/
Pozdrawiam :)