.

.

wtorek, 30 grudnia 2014

Rolada z karpia



Dzisiaj drugi przepis na pyszną roladę z karpia w wykonaniu mojej siostry. Polecam :-)

Składniki:
1 karp
50 g rodzynek
50 g orzechów włoskich
50 g migdałów
3 łyżki śmietany
Sól, pieprz do smaku.

Sposób wykonania:
Rodzynki namoczyć. Delikatnie oddzielić mięso ryby od skóry, usunąć ości. Mięso z karpia, namoczone rodzynki, śmietanę, orzechy i migdały rozdrobić w malakserze. Po zmiksowaniu i rozdrobnieniu wszystkich składników dodać sól i pieprz do smaku.


Skórę od karpia rozłożyć na folii spożywczej, rozprowadzić na niej równomiernie rozdrobnioną masę. Całość zawinąć w folię spożywcza, tak, aby się utworzyła kiełbaska.
Po obu stronach, kiełbaski, folię dobrze zawinąć, żeby masa rybna nie wypłynęła.

Gotowe kiełbaski wrzucić do wrzącej i osolonej wody. Gotować 25 minut na małym ogniu. Po ugotowaniu i wystudzeniu, zdjąć folię i pokroić roladę w plastry. Można podawać z żurawiną.
Smacznego:-)

2 komentarze:

  1. Grażynko, to jest mistrzostwo :) Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysłowe danie, wygląda apetycznie. :-)

    Szczęśliwego Nowego Roku! :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)