.

.

poniedziałek, 29 grudnia 2014

Rolada z wędzonego łososia



Tym razem przepis na wspaniałą roladę z łososia w szpinakowej pierzynce. Cały przepis łącznie ze zdjęciem jest w wykonaniu mojej siostry Moniki. Dziękuję siostrzyczko :-)


Składniki

1 opakowanie mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła
4 jajka
1 łyżka mąki
2 opakowania serków Almette śmietankowych

400 g łososia w plastrach



Sposób wykonania:
Szpinak, czosnek, sól, pieprz podsmażyć na maśle. Po podsmażeniu przełożyć na sitko, żeby się odcedził nadmiar tłuszczu. Po wystudzeniu do masy szpinakowej dodać żółtka.
Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą szpinakową. Tak przygotowaną masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia dużej blachy.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 190 stopni C.
Po upieczeniu placek szpinakowy wystudzić i przełożyć na folię spożywczą. Wierzch placka posmarować serkiem i na to ułożyć równo płaty łososia.
Całość wzdłuż rolujemy i zawijamy w folię spożywczą mocno dociskając.
Gotową roladę włożyć na kilka godzin do lodówki, żeby stężała i można było ją kroić.
Smacznego :-)

7 komentarzy:

  1. Pycha! Grażynko, najlepszego w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
  2. cudownie wygląda i na pewno pysznie smakuje :)
    Szczęśliwego Nowego Roku! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. WOW, ta rolada jest niesamowita!!! Pozdrawiam Grażynko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam połączenie łososia ze szpinakiem i serkiem, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku, Grażynko! A rolada jest kusząca, widziałam takiego na blogach, ale jeszcze nigdy nie robiłam...

    OdpowiedzUsuń
  6. Może się powtarzam, ale dlaczego w przepisie jest raz 2 ząbki czosnku a następnie 4 ząbki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już usunęłam jedna pozycję. Należy dodać 2 ząbki czosnku :-)

      Usuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)