Jeżeli chodzi o słodycze to chyba jestem największym łasuchem
w domu. Żeby ograniczyć ich jedzenie,
postanowiłam sobie, że nie będę kupować gotowych a jedynie będę jadła moje
własne wypieki.. Skutek jest taki że
teraz przesiaduję w kuchni dwa razy tyle ;-)
Ponieważ zaczęłam o słodyczach to oczywiście będzie coś
słodkiego. miałam masę kajmakową i śmietanę 30 % i musiałam je wykorzystać,
wybór padł na to ciasto.
Wspaniałe ciasto z lekko wyczuwalnym miodem, bitą śmietaną i
orzechami zatopionymi w karmelu, to jest dokładnie to o co chodziło :-)
Składniki na dużą
blachę ciasta:
500 g mąki pszennej
½ szklanki cukru pudru
150 g miodu
125 g masła lub margaryny
2 jajka
16 g cukru waniliowego ( całe opakowanie)
1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Ze wszystkich podanych składników zagnieść ciasto a
następnie podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na wielkość blachy.
Każdą z rozwałkowanych połówek ciasta umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia
blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika. Każdą część piec osobno 12 – 15 minut
w temperaturze 190 stopni C.
Składniki na krem:
Śmietana 30%
3 łyżeczki żelatyny
Śmietanę ubić na sztywno. Żelatynę rozpuścić w małej ilości
wrzącej wody i gdy się lekko schłodzi dodać do śmietany i dokładnie zmiksować.
Ubitą śmietanę rozprowadzić na jednej połowie schłodzonego ciasta i przykryć drugą
Składniki na polewę
kajmakową:
1 puszka gotowej masy kajmakowej, jeżeli nie mamy to puszka
słodzonego skondensowanego mleka
1 szklanka orzechów włoskich
Jeżeli nie mamy gotowej masy kajmakowej to można
skondensowane mleko w puszce gotować w kąpieli wodnej przez godzinę, jeżeli
posiadamy gotową masę to należy ją rozprowadzić na górnej części ciasta. Orzechy
pokruszyć i wysypać na masę kajmakową.
Cisto przechowywać w lodówce.
Smacznego :-)
ach i och! wygląda palce lizać!!!!!!
OdpowiedzUsuńWiesz, że ja też ostatnio mialam takie postanowienie? I to działa:) No fakt, na początku w kuchni spędza się więcej czasu...:) Twoje ciacho wygląda pysznie, uwielbiam wszystko co ma toffi:)
OdpowiedzUsuńMasa karmelowa i śmietana i orzechy... musi być pyszne nie inaczej:)
OdpowiedzUsuńhehehe. Też miałam taki szczytny cel- ograniczyć słodycze...Jednak zdecydowanie u mnie te same objawy co u Ciebie sie pojawiły- częściej piekę :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto, warto było posiedzieć trochę w kuchni :)
OdpowiedzUsuńTeż lubię słodkie, ale i kwaśne tez...:)
OdpowiedzUsuńPyyyycha! Uwielbiam masę krówkową :) Ostatnio też zrobiłam z nią ciasto z okazji urodzin koleżanki, niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia - zostało pochłonięte! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńSam wygląd ciasta już robi wrażenie :)
OdpowiedzUsuńZapisuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy kajmak :)
Słońce, to ciasto MNIE by zabiło! (jak Ci już pewnie wiadomo, pan Bóg mnie skarał awersją do słodkiego). Natomiast H&C zawyła (zaglądają mi przez ramię): "mamo, takie chcemy!!!"
OdpowiedzUsuńsmakowicie wygląda, będzie na mojej liście do zrobienia ;]
OdpowiedzUsuńsmakowicie wygląda, na pewno wypróbuję przepis ;]
OdpowiedzUsuńczy kremu do przełożenia nie słodzi się ?
Usuńnie napisane ile tej śmietany do kremu...
OdpowiedzUsuń