Wczoraj podałam przepis na zakwas na żurek, więc dzisiaj nie obędzie się bez żurku.
Przepis podaję na 8 osób
Składniki:
2 litry wody
750 ml zakwasu na żurek
4 marchewki
1 pietruszka
1 por
kawałek selera
3 ząbki czosnku
kilka ziaren ziela angielskiego
1,5 łyżki majeranku
pieprz
sól
4 kulki jałowca
3 listki laurowe
5 łyżek kwaśniej śmietany
1 kg białej kiełbasy
5 - 6 jajek ugotowanych na twardo
Sposób wykonania:
Warzywa obrać i pokroić w plastry lub słupki ( czosnek drobno pokroić)i i zagotować w 2 litrach wody. Dodać wszystkie przyprawy. Całość gotować do chwili aż warzywa będą miękkie czyli ok 1 godziny.
Do wywaru warzywnego dodać zakwas na żurek śmietanę, całość pogotować jeszcze 10 - 15 minut.
Jajka ugotować na twardo i pokroić w cząstki.
Białą kiełbasę ugotować w oddzielnym naczyniu, po wyjęciu pokroić i wrzucić do ugotowanego żurku.
Podawać na gorąco z dodatkiem białej kiełbasy i jajek.
Smacznego :-)
kocham tą naszą polską zupę! robię tak samo, dorzucam tylko dodatkowo kilka suszonych grzybków...
OdpowiedzUsuńNa własnym zakwasie, rewelacja! Czosnek wciskam po zgaszeniu pod garnkiem, lubimy, jak wierci w nosie...
OdpowiedzUsuńPierwszy raz jadłam w zeszłym roku, teraz nie wyobrażam sobie obiadów bez żurka:)
OdpowiedzUsuńoo stoo lat żurku nie jadlam ;)
OdpowiedzUsuńPS. Pozdrawiam i zapraszam do konkursu na swoim blogu ;)
Uwielbiam żurek :)
OdpowiedzUsuńPyszności zrobiłaś :)))