Składniki:
4 marchewki,
2 pietruszki
seler
por
2 listki laurowe
1 kostka rosołowa
sól
pieprz,
1 udko kurze lub kawałek innego mięsa
200 ml śmietany
3 łyżki mąki.
1 puszka krojonych pomidorów w zalewie
1 mały koncentrat pomidorowy
½ opakowania makaronu lub 2 saszetki ryżu
Sposób wykonania:
Marchewki, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na tarce na wiórki., pokroić pora w talarki. Nalać wodę do garnka i wrzucić kolejno: mięso, starte i pokrojone warzywa. Dodać listki laurowe, kostkę rosołową oraz pozostałe przyprawy. Gotować ok. 1,5 godziny. Pod koniec gotowania dodać krojone pomidory w zalewie.
W oddzielnym naczyniu rozrobić koncentrat pomidorowy z 3 łyżkami mąki ze śmietaną i odrobiną wody. Bardzo dokładnie wymieszać żeby nie było grudek i pod koniec gotowania dodać do wrzątku. Pogotować wszystko jeszcze 10 minut od zagotowania się. Opcjonalnie doprawić jeszcze przyprawami do smaku.
Oddzielnie ugotować makaron lub ryż według przepisu podanego na opakowaniu. Po ugotowaniu dodać do zupy. Podawać na gorąco
Smacznego :)
mm :) któż jej nie lubi :)
OdpowiedzUsuńJakiś czas temu moja starsza córka mogła jeść pomidorówkę codziennie..a teraz "przerzuciła się" na frytki..
OdpowiedzUsuńKocham pomidorową z makaronem :) najlepsza na handrę :)
OdpowiedzUsuńPomidorowa jest przepyszna- a w Twojej wersji wygląda obłędnie smakowicie!
OdpowiedzUsuńNajlepsza zupa dla mnie zaraz za rosolem :) zawsze po rosole na drugi dzien robie pomidorowke dla mnie i zyna z makaronem a dla m z ryzem hiihih tak sie podzielilismy smakami.
OdpowiedzUsuńPomidorowa to zupa, do której uśmiecha mi się buzia :)
OdpowiedzUsuńDrogie panie, jesli przez poltorej godz.pogotujemy warzywka to ich juz w tej zupce nie bedzie, pomidorowa zupka jest ok.bardzo lubiana w mojej rodzinie
OdpowiedzUsuń