Przepis dla 4 osób.
Składniki:
1 główka czerwonej kapusty 1 – 1,5 kg
2 jabłka
1 czubata łyżka rodzynek
1 łyżka cukru
3 łyżki octu winnego lub jabłkowego
3 szklanki wywaru z rosołu
Sposób wykonania:
Kapustę drobno pokroić, jabłka obrać i zetrzeć na tarce o
dużych oczkach. Kapustę zalać wywarem,
dodać starte jabłka, cukier, rodzynki i dusić pod przykryciem na małym ogniu 30
– 40 minut do momentu aż kapusta zmięknie.
Po ugotowaniu dodać ocet i wszystko dokładnie wymieszać.
Można podawać na ciepło lub zimno.
Smacznego :-)
Kapusta tak zwana modra :)
OdpowiedzUsuńJa normalnie gotuję bez wywaru :)
Pierwsze slyszę,że na wywarze, musi być lepsza.
Też taką lubię surówkę.
Ps. zapraszam do siebie na konkurs z ksiązkami :)
uwielbiam czerwoną kapustę na różne sposoby
OdpowiedzUsuńniestety, w moim domu jetem w tym uwielbieniu osamotniona, więc gości ona bardzo rzadko, a szkoda
Grażynko, skubnę troszkę od Ciebie ;)))
ja tez uwielbiam taka surowke:-)
OdpowiedzUsuńZapisuję przepis,taki właśnie był mi potrzebny:)
OdpowiedzUsuńTo chyba nie jest surówka, tylko kapustka do obiadu :-)
OdpowiedzUsuńNigdy tak długo nie gotowałam czerwonej kapusty, ja gotuję zawsze 6 minut, wg przepisu dra Russaka i mojej Mamy.
Często jadam czerwoną kapustę, następnym razem dodam do niej rodzynki. Chętnie wypróbuję przepis. :)
OdpowiedzUsuńZ rodzynkami...świetny pomysł..
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie :)
OdpowiedzUsuńhttp://kiedyzjemy.blogspot.com/
czerwoną też jemy w różnych smakach, ostatni z cynamonem i jabłkami nam zasmakowała....
OdpowiedzUsuńCzy mozna prosic i przepis na surowke? To jest salatka. Dziekuje.
OdpowiedzUsuńCzy mozna prosic o przepis na surowke, czyli z surowego? Ten jest na salatke. Z gory dziekuje:)
OdpowiedzUsuń