.

.

piątek, 5 kwietnia 2013

Surówka z czerwonej kapusty

Wspaniała,  aromatyczna.. dokładnie taka jaką lubię :-)
Przepis dla 4 osób.

Składniki:
1 główka czerwonej kapusty 1 – 1,5 kg
2 jabłka
1 czubata łyżka rodzynek
1 łyżka cukru
3 łyżki octu winnego lub jabłkowego
3 szklanki wywaru z rosołu

Sposób wykonania:
Kapustę drobno pokroić, jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.  Kapustę zalać wywarem, dodać starte jabłka, cukier, rodzynki i dusić pod przykryciem na małym ogniu 30 – 40 minut do momentu aż kapusta zmięknie.
Po ugotowaniu dodać ocet i wszystko dokładnie wymieszać.
Można podawać na ciepło lub zimno.
Smacznego :-)

11 komentarzy:

  1. Kapusta tak zwana modra :)
    Ja normalnie gotuję bez wywaru :)
    Pierwsze slyszę,że na wywarze, musi być lepsza.
    Też taką lubię surówkę.
    Ps. zapraszam do siebie na konkurs z ksiązkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam czerwoną kapustę na różne sposoby
    niestety, w moim domu jetem w tym uwielbieniu osamotniona, więc gości ona bardzo rzadko, a szkoda

    Grażynko, skubnę troszkę od Ciebie ;)))

    OdpowiedzUsuń
  3. ja tez uwielbiam taka surowke:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapisuję przepis,taki właśnie był mi potrzebny:)

    OdpowiedzUsuń
  5. To chyba nie jest surówka, tylko kapustka do obiadu :-)
    Nigdy tak długo nie gotowałam czerwonej kapusty, ja gotuję zawsze 6 minut, wg przepisu dra Russaka i mojej Mamy.

    OdpowiedzUsuń
  6. Często jadam czerwoną kapustę, następnym razem dodam do niej rodzynki. Chętnie wypróbuję przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z rodzynkami...świetny pomysł..

    OdpowiedzUsuń
  8. zapraszam do mnie :)
    http://kiedyzjemy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. czerwoną też jemy w różnych smakach, ostatni z cynamonem i jabłkami nam zasmakowała....

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy mozna prosic i przepis na surowke? To jest salatka. Dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy mozna prosic o przepis na surowke, czyli z surowego? Ten jest na salatke. Z gory dziekuje:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)