Zaległy przepis na wspaniały
delikatny torcik z kremem. Tym razem przepis mój własny i przyznaję, że bardzo
udany. Polecam. Kakaowe wilgotne ciasto z kremem kajakowym, oblane czekoladą
dały wyśmienite połączenie. Przepis na tortownicę o średnicy 26cm:
Składniki na ciasto:
1 i 1/3 szklanki mąki
6 jajek
2 czubate łyżki kakao
½ szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
1 szklanka cukru
½ łyżeczki olejku waniliowego.
Składniki na krem:
½ puszki kajmaku
300 ml śmietany kremówki
Składniki na polewę czekoladową:
3 łyżki kakao
3 łyżki masła lub
margaryny
3 łyżki mleka
1 szklanka cukru pudru
Składniki na poncz:
1,5 szklanki wody
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka rumu
Dodatkowo:
½ szklanki drobno
pokrojonych migdałów lub orzechów.
Sposób wykonania ciasta:
Białka ubić na sztywno.
Gdy piana będzie dobrze ubita, dodać stopniowo cukier, nie przerywając ubijać a
następnie po jednym żółtku.
Mąkę wymieszać z kakao i
proszkiem do pieczenia, wsypać wszystko do ubitej masy, dodać olej i olejek waniliowy.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Tortownicę wysmarować
tłuszczem i posypać bułką tartą.
Ciasto przełożyć do
przygotowanej blachy.
Całość wstawić do
nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przygotować krem:
Śmietanę ubić na sztywno.
Pod koniec dodać kajmak i wszystko dokładnie wymieszać.
Wystudzone ciasto
przekroić wzdłuż. Nasączyć jedną część ciasta połową ponczu, posmarować całym
kremem, ułożyć na to drugi kawałek ciasta i
także nasączyć ponczem.
Przygotować polewę czekoladową:
Masło lub margarynę rozpuścić,
dodać mleko, kakao i cukier puder. Całość podgrzewać na małym ogniu cały czas
mieszając do momentu, aż cukier się rozpuści a
składniki dobrze się ze
sobą połączą.
Gotową polewę wylać na
ciasto. Posypać orzechami lub migdałami.
Całość przechowywać w
lodówce,
Smacznego :-)
Uwielbiam wszystko co z kajmakiem! ;) Ostatnio robiłam podobne ciasto tylko ze z pestkami slonecznika ;)
OdpowiedzUsuńNo to mnie wbiłaś w fotel. Takie słodkie cudeńko ,tak wcześnie rano i jak tu spokojnie iść do pracy i pić kawę bez tego cudeńka na talerzyku ? ;-)
OdpowiedzUsuńKawałek tego cuda, filiżanka kawy i jestem w siódmym niebie :) Pozdrawiam Grażynko :)
OdpowiedzUsuńGrażynko...i po co ja wlazłam do Ciebie??? Takie fajne ciacho a tu tak późno. Pójdę spać na ssaniu :D
OdpowiedzUsuńMmm, cudownie słodki... Pyszności :)
OdpowiedzUsuńTorcik wygląda niesamowicie :) Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńAle cudo! Porywam kawałek...:)
OdpowiedzUsuńAle masz super wygląda bloga! Sama projektowałaś czy skorzystałaś z gotowca? Ja swojego bloga mam w szarościach ale najbardziej się ciesze, że blogger dał responsywne strony internetowe bo sporo wejść mam z mobilnych urządzeń i fajnie, że się skaluje ta stronka. W ogóle przez twoje przepisy nabrałem ochoty na ciacho. A miałem być na diecie przed maratonem... :)
OdpowiedzUsuń