Powinnam
wiele rzeczy zmienić tak jak na przykład częściej robić dania z
makaronem, kaszą i ryżem.
Na
początek przypomniałam sobie jak się robi spaghetti. Dzisiaj
zrobiłam bardziej tradycyjne z sosem bolognese. Przepis nie jest
trudny i można w 30 minut przyrządzić pyszny obiad.
Przepis
jest dla 5 dorosłych osób.
Składniki:
½
kg mielonego mięsa wieprzowego
1
całe opakowanie makaronu spaghetti
125
g koncentratu pomidorowego
2
cebule pokrojone w kostkę
1
gotowy sos bolognese 500 g
sól
pieprz,
majeranek
3
– 4 listki świeżej bazylii
papryka
ostra
Sposób
wykonania:
Do
zmielonego mięsa dodać sól, pieprz, majeranek, bazylię, cebulę
pokrojoną w kostkę, koncentrat pomidorowy i wszystko smażyć na
małej ilości tłuszczu pod przykryciem około 30 minut często
mieszając.
Gdy
mięso będzie już usmażone, dodać sos bolognese i całość
jeszcze dusić ok 5 minut.
Makaron
spaghetti ugotować zgodnie z przepisem w osolonej wodzie dodając 1
łyżkę oleju, żeby się nie posklejał.
Po
ugotowaniu makaron odcedzić, dodać mięso z sosem bolognese, można
posypać także odrobinę startego żółtego sera.
Smacznego
:-)
szybkie, smaczne danie i do tego sycące:)
OdpowiedzUsuńmogłabym jeść i jeść i jeść....
OdpowiedzUsuńMoja córka lubi spaghetti i ja robię dość często..
OdpowiedzUsuńCo do spaghetti, to powiem tyle, że nie jestem wielką jego fanka, ale mój mąż... ten to by mógł jeść je codziennie:)
OdpowiedzUsuńbolognese to po carbonare moja druga ulubiona pasta. A dwa dni temu pierwszy raz robiłam swój makaron :) Także mam z czego wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuńMarta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?
Spaghetti to ulubione danie mojego Pana:)do tego musi byc sporo czosnku,dlatego robie je czesto ,zwlaszcza w piatek...szybko i smacznie:)
OdpowiedzUsuń