Jeżeli
nie wiecie co zrobić z szampanem który wam pozostał po jakiejś
uroczystości, to polecam tą babkę. Lekko wilgotna o strukturze
dość zwartej, specyficzna w smaku z dodatkiem czekolady powoduje,
że nie można przejść obok niej obojętnie.
Przepis
pochodzi z moich wyciętych przepisów z gazet. Polecam, naprawdę
warto ją upiec.
Składniki
na dużą keksówkę lub mniejszą tortownicę. ( ja piekłam i
krótszej niż keksówka blaszce ale za to nieco szerszej).
2,
5 szklanki mąki tortowej
2
łyżeczki proszku do pieczenia
4
jajka
200
g cukru
kilka
kropel esencji waniliowej
¾
szklanki oliwy
¾
szklanki jasnego szampana
Sposób
wykonania:
Żółtka
utrzeć z cukrem do białości.
Mąkę
przesiać, wymieszać z proszkiem, dodać do niej utarte żółtka,
oliwę, szampan, esencję waniliową i wszystko dokładnie wymieszać.
Białka
ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie razem z ciastem.
Blachę
wysmarować tłuszczem i posypać lekko bułką tartą. Ciasto
przełożyć do przygotowanej blachy,
Całość
wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 minut w temperaturze
180 stopni C.
Przed
wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło.
Upieczone
ciasto wystudzić i polać polewą czekoladową.
Składniki
na polewę czekoladą:
1
tabliczka czekolady.
Czekoladę
rozpuścić w kąpieli wodnej i polać babkę.
Smacznego
:-)
ciekawie musi spakować. Szampan musi być słodki lub półsłodki?
OdpowiedzUsuńMmm z polewą czekoladową, pycha!
OdpowiedzUsuńFajny przepis, podoba mi się
OdpowiedzUsuńdodatek szampana :)
Kiedyś gdzieś jadłam takie ciasto. rzeczywiście BYŁO dobre, bo teraz nie wiem, czy bym zjadła. Dla lubiących słodkie to ciekawa propozycja, niestety, Hurma i Czereda nie pozostawia po sobie szampana :-(
OdpowiedzUsuńrewelacja! na przyszłość będę wiedziała jak spożytkować zapomnianego szampana :)
OdpowiedzUsuńŚliczna:)
OdpowiedzUsuńU nas szampan nigdy nie zostaje (nie wiem, czy to powód, żeby się chwalić :P). Ale kawałek takiej babeczki to bym zjadła...
OdpowiedzUsuńZ pozostałym szampanem może być problem :) Jednak zawsze mogłabym zrezygnować z jednej lampki na rzecz pysznego placka :)
OdpowiedzUsuńhallo ... I love your blog, you also food lovers huh???? next time a recipe for a lot of ya .. I want to learn from your recipe ...
OdpowiedzUsuńOh, what a fluffy cake!
OdpowiedzUsuń