Bardzo lubimy ciasto drożdżowe, więc
często piekę różne babki i placki drożdżowe. Ponieważ cały
czas jestem na etapie korzystania z przepisów z gazet więc i tym
razem będzie przepis na babkę drożdżową z żurawiną z moich
zasobów przepisowych.
Z podanego przepisu wychodzi jedna
baaardzo puszysta babka.
Składniki:
2 szklanki mąki
14 g drożdży suszonych lub 30 g
świeżych.
100 g cukru
100 g masła lub margaryny
½ szklanki ciepłego mleka
1 opakowanie cukru waniliowego 16 g
7 żółtek
2 łyżki suszonej żurawiny
Sposób wykonania:
Jeżeli mamy drożdże świeże, to
należy je rozkruszyć i dodać do ciepłego mleka, wsypać 2 łyżki
cukru i mąki i odstawić na 15 minut, żeby drożdże ruszyły. W
przypadku drożdży świeżych czynność tę należy pominąć.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem
waniliowym na puszystą masę, dodać do niej pozostałe składniki i
wyrobić dokładnie gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto przełożyć do wysokiej formy z
kominem ( należy ją wysmarować dokładnie masłem i margaryną i
posypać bułką tartą) przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym
miejscu do podwojenia objętości na ok 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto wstawić do
nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut w temperaturze 180
stopni C.
Po wyjęciu z piekarnika babkę studzić
na kratce.
Smacznego :-)
Oj tak Pani Grażynko mój mężuś uwielbia takie baki :)
OdpowiedzUsuńwspaniale się prezentuje
Powiało Wielkanocą ;-)
OdpowiedzUsuńCzy to już Wielkanoc:) ? baba na piątkę z plusem:)
OdpowiedzUsuńPyszna drożdzówka, z żurawiną nie jadłam, ale mam ochotę :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię drożdżowe ciasta jeść. Ale nie lubię ich robić , ze względu na długie wyrabianie:)
OdpowiedzUsuń