Drugim przepisem na konkurs Odkryj
Kujawski ze smakiem"pod
patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl,
którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A.
producent
linii Kujawski ze Smakiem będzie grissini z suszonymi
pomidorami.
Bazowałam
częściowo na przepisie z moich domowych gazetowych wycinków, ale
tylko w wersji podstawowej, gdyż wersja pomidorowa jest moim
pomysłem. To chyba jedne z najlepszych paluszków chlebowych jakie
dotychczas jadłam. Polecam, naprawdę są pyszne. :-)
Składniki
na 3 blachy paluszków:
300
g mąki pszennej
1,5
łyżeczki soli
125
g ciepłej wody
1
łyżka ketchupu
1
czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
2
pomidory suszone drobno pokrojone
8
g suszonych drożdży
2
łyżki OLEJU KUJAWSKIEGO POMIDORY, CZOSNEK I BAZYLIA
Dodatkowo
do smarowania:
2
łyżki OLEJU KUJAWSKIEGO POMIDORY, CZOSNEK I BAZYLIA
Sposób
wykonania:
Ze
wszystkich składników zagnieść gładkie i jednolite ciasto.
Gotowe ciasto pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do
podwojenia objętości około 1,5 godziny.
Po
tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić i odrywając małe
kawałki ciasta wałkować cienkie paluszki długości od 20 do 30
cm.
Gotowe
paluszki układać na wyłożonej papierem blaszce w małych
odstępach i pozostawić jeszcze na ok 10 minut. Przed wstawieniem do
piekarnika posmarować paluszki na wierzchu olejem.
Wstawić
do nagrzanego piekarnika i piec ok 13 minut w temperaturze 200 stopni
C.
Po
wyjęciu wystudzić.
Smacznego
:-)
Przepis
bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod
patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl,
którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze
Smakiem.
Tyle się ju z oczytałam o tych paluszkach, ale jak juz mam ciasto na pizzę, to zawsze wygrywa pizza :-(
OdpowiedzUsuńzapisuję i z ogromną przyjemnością zrobię!!!
OdpowiedzUsuńpyszny pomysł na przekąskę zamierzam je zrobić w poniedziałek:)
OdpowiedzUsuńCudne! Bardzo lubię grissini :)
OdpowiedzUsuńMuszę się i ja na nie skusić. I to w najbliższym czasie:)
OdpowiedzUsuń