Składniki na 8
gofrów:
250 g mąki pszennej
225 g miękkiego masła
125 g cukru
3 łyżki rumu
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1,5 łyżeczki cynamonu
szczypta goździków
Sposób wykonania:
Masło utrzeć z cukrem i
rumem na puszystą masę, pod koniec ucierania dodać stopniowo po jednym
żółtku i kolejno, przesianą mąkę, proszek do pieczenia cynamon i goździki.
Białka ubić osobno na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli i
wymieszać delikatnie z ciastem.
Gofrownicę wysmarować tłuszczem i rozgrzać.
Ciasto nakładać na rozgrzaną gofrownicę, piec ok. 5 minut.
Podawać zarówno na zimno jak i ciepło z dodatkiem słodkich kremów,
sosów i owoców lub posypać można cukrem pudrem.
Smacznego :-)
Ostatnio skusilas mnie krokietami,ktore ujrzawszy na Twoim blogu zrobilam a teraz gofry,ktore tez juz za mna chodza:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam gofry! Z rumem muszą być przepyszne!
OdpowiedzUsuńjak aj uwielbiam cynamon:) pycha:)
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam gofrów i chyba sie skusze..
OdpowiedzUsuńA wiesz Grażynko, ze u mnie Hurma i Czereda też własnie teraz piecze walentynkowe gofry? (co ino bez rumu, bo są Jasio i Zuzia).
OdpowiedzUsuńCynamonowe gofry są moim ulubionymi. Innych nawet nie robię, chyba że dla mojego taty, bo on za cynamonem nie przepada.
OdpowiedzUsuńŚliczne są:)takie serduszkowe:)
wyglądają obłędnie !
OdpowiedzUsuńoj teraz chętnie bym takiego wciągnęła :)
Lubię gofry.Ostatnio jadłem chyba z dwa lata temu,jeszcze w Anglii.W domu jakoś mi nie wychodziły.Może dlatego,że mam gofrownicę o mocy 750W a profesjonalna jest na 1500W.Muszę spróbować Twój przepis.
OdpowiedzUsuńDziękuje za dodanie! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis na te gofry :)
mmm takie gofry podrasowane rumem to pyszna rzecz :)
OdpowiedzUsuńZbieram się do kupienia gofrownicy...i tak mi schodzi. Ale Twój przepis...mnie zmusza do zakupu...nie ma zmiłuj:P
OdpowiedzUsuń