Zwiększyłam ilość składników bo robiłam z 1 kg sera, wyszła mi duża blacha a i tak uważam, że to za mało bo taki był pyszny :-)
Nie obyło się bez modyfikacji. Przepis na przepyszne kruche
ciasto do serników dostałam od mojej koleżanki z pracy i postanowiłam go upiec
do tego sernika :-)
Przepis na ciasto
kruche:
1,5 szklanki mąki pszennej
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ szklanki cukru
½ łyżki śmietany
95 g stopionego masła
lub margaryny
Sposób wykonania
spodu:
Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię i
wstawić na 1 godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na placek o
wielkości dużej blachy.
Blachę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć
ciasto na blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika żeby podpiec. Piec 12 minut
w temperaturze 180 stopni C.
Składniki na masę
serową:
400 g gotowej masy kajmakowej
1 kg sera trzykrotnie mielonego ( dałam ser wiaderkowy z Piątnicy)
80 g masła lub margaryny
180 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego ( 16 g)
5 jajek
2 płaskie łyżki mąki pszennej
Sposób wykonania masy
serowej:
Masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę razem z cukrem i
cukrem waniliowym. Pod koniec nie przerywając ucierania dodać kajmak, po jednym jajku
następnie po jednej łyżce sera i na koniec mąkę pszenną. Wszystko dokładnie
zmiksować.
Masę serową wyłożyć na podpieczony spód i całość wstawić do
nagrzanego piekarnika, piec 50 minut w temperaturze 170 stopni C.
Składniki na polewę
kajmakową :
300 g masy kajmakowej
5 łyżek mleka
4 łyżeczki masła lub margaryny
2 czubate łyżki płatków migdałowych
Sposób wykonania
polewy kajmakowej:
Masę kajmakową włożyć do rondelka lub garnuszka, dodać mleko
i podgrzewając na małym ogniu dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. W
przypadku, gdy samo mieszanie nie zlikwiduje grudek dobrze jest masę kajmakową zmiksować.
Po zdjęciu z ognia dodać masło lub margarynę i całość
dokładnie wymieszać. Gotową polewą polać
upieczony sernik.
Płatki migdałowe podpiec w piekarniku przez 10 minut w temperaturze
180 stopni C i posypać nimi sernik.
Smacznego :-)
jak z kajmakiem, to biorę w ciemno! :)
OdpowiedzUsuńTa polewa robi wrażenie:)
OdpowiedzUsuńz chęcią bym zjadła kawałeczek ;d
OdpowiedzUsuńmój ukochany sernik :)
OdpowiedzUsuńwow!! Grazynko juz oczka mi sie zaswiecily:) ja kocham wszystkie serniki,moj m uwielbia wszelakie krowkowe,kajmakowe masy wiec chyba tez sie skusze,nawet mam w domu jeszcze gotowa mase kajmakowa z Polski:)) juz sobie zapisuje ten serniczek:)
OdpowiedzUsuńPoprosze kawaleczek:)
OdpowiedzUsuńKrásne :-)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńJaki wymiar blaszki?
OdpowiedzUsuń