.

.

niedziela, 3 lutego 2013

Pieczona karkówka

Kupiłam kawałek karkówki i nie wiedziałam co z nią zrobić. Postanowiłam ją upiec. Połowę zjedliśmy na obiad a resztę schowałam do lodówki i będzie do chleba w sam raz, bo już nam się sprzykrzyły te kupne szynki, kiełbaski i inne naładowane chemią mięsiwa. Wprawdzie nie jestem zwolenniczką czosnku, nie to że nie lubię, po prostu mi nie służy, to jednak w upieczonej karkówce wcale mi to nie przeszkadzało.

Składniki:
1 kg karkówki
1 kostka rosołowa
6 łyżek oleju
1 szklanka wody
suszony majeranek – 2 łyżki
suszona bazylia – 1 łyżka
sól , pieprz do smaku
3 listki laurowe
2 zmiażdżone ząbki czosnku.


Sposób wykonania:
Kostkę rosołową rozgnieść i wymieszać dokładnie z 3 łyżkami oleju tak żeby nie było grudek, dodać do tego rozgniecione ząbki czosnku.

Karkówkę umyć i położyć w żaroodpornym naczyniu z przykrywką, dodając na dno odrobinę oleju i szklankę wody,.jeżeli karkówka jest mrożona należy ją odpowiednio wcześniej rozmrozić.

Wierzch karkówki posmarować kostką rosołową, posypać suszonym majerankiem, bazylią odrobinę jeszcze posolić, dodać pieprz w proszku a na wierzch ułożyć listki laurowe.
Całość przykryć górną częścią naczynia żaroodpornego i pozostawić na ok 1 godzinę żeby mięso trochę przeszło przyprawami.

Wstawić pieczeń do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po upieczeniu można podawać zarówno na gorąco jak i na zimno.
Smacznego :-)

5 komentarzy:

  1. pysznie wygląda:) polecam jeszcze dodanie do marynaty piwa zwłaszcza korzennego, świetnie smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności! Tak lubię najbardziej! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Mój mąż byłby zachwycony takim daniem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie pyszne jest takie mięsko, to już moi świniożercy wiedzą najlepiej. Moja karkówka wygląda całkiem podobnie, chociaż robię nieco inaczej. Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  5. och, pieczona karkóweczka. Zjadlabym do chlebka.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)