.

.

poniedziałek, 4 lutego 2013

Krokiety z mięsem

Znudziły nam się już zupki i tradycyjne drugie dania więc postanowiliśmy zrobić krokiety z mięsem i z pieczarkami. Dzisiaj podam przepis na krokiety mięsem a w kolejnym wpisie będzie przepis na krokiety z pieczarkami.
Tym razem będzie praca wspólna. Naleśniki smażył mąż ja natomiast zajęłam się całą resztą.
Może trochę przesadziliśmy z ilością krokietów, ale co tam, damy radę, w razie czego wezwie się posiłki ;-)
Z podanego przepisu wychodzi 10 krokietów.

Składniki na ciasto naleśnikowe:
150 g mąki
2 duże jajka
120 ml wody
250 ml mleka
szczypta soli

Sposób wykonania:
Do przesianej maki dodać pozostałe składniki i bardzo dokładnie zmiksować. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, przykryć je talerzykiem i pozostawić na ok. 20 minut

Patelnię rozgrzać, rozprowadzić na niej małą ilość tłuszczu, (najlepiej pędzelkiem), smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor.

 Składniki na farsz mięsny:
½ kg mięsa wieprzowego
2 marchewki
1 pietruszka
1 kostka rosołowa
2 listki laurowe
sól, pieprz
½ łyżki suszonego majeranku
3 ziarnka ziela angielskiego
1 – 2 jajka
2 bułki
  
Dodatkowo:
3 cebule pokrojone w kostkę
olej
3 - 4 jajka
2 szklanki bułki tartej

Sposób wykonania farszu:
Mięso gotować z kostką rosołową, zielem angielskim, marchewką, pietruszką i liśćmi laurowymi w małej ilości wody około 1 godziny 30 minut.

Cebule pokrojone w kostkę smażyć na patelni do momentu aż się zeszklą.
Bułki namoczyć w wodzie i odsączyć

Po ugotowaniu mięso wystudzić i zmielić dwukrotnie wraz z namoczonymi bułkami, marchewką i pietruszką.
Do zmielonego mięsa dodać usmażoną cebulę, sól, pieprz, majeranek i 1-2 całe jajka, dokładnie wszystko wymieszać.
Na jeden talerz wysypać bułkę tartą a na drugi rozbić 3 – 4 jajka, rozmącić i lekko posolić.

Nakładać 3 -4 łyżki farszu na sam środek naleśnika i składać jak kopertę ( można rolować, ja robię troszkę inaczej).


Naleśniki wraz z farszem moczyć najpierw w rozmąconych jajkach a następnie posypać z obu stron bułką tartą.
Smażyć na małym ogniu ok. 20 minut ( najlepiej pod przykryciem) z obu stron na złoty kolor ) z dodatkiem oleju .
Podawać na gorąco.
Smacznego :-)

9 komentarzy:

  1. Klasyczne polskie danie, a jakie pyszne! Fajnie przyprawiony farsz:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo smaczne są zwłaszcza z barszczykiem:P)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja jeszcze na mięsny farsz, przed zwinięciem, dodaję trochę startego żółtego sera - pyyycha ;) Szkoda tylko, że z krokietami jest trochę roboty i nie zawsze znajdzie się na to czas :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze kubek barszczyku i nic mi więcej do szczęścia nie potrzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  5. OOooo krokiety:) Ostatnio nawet o nich myślałam, co by może nie zrobić, takich z grzybkami:)

    OdpowiedzUsuń
  6. najlepsza jest ta chrupiąca panierka :) zawsze wyjadam ją na końcu

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam.A tak dawno nie robilam,Narobilas mi na nie ochoty:)

    OdpowiedzUsuń
  8. w razie nadmiaru krokietów, to ja chętnie mogę robić za posiłki, które pomogą w konsumpcji :)

    OdpowiedzUsuń
  9. mniam! krokieciki, najlepsze robi moja mamusia..mi tak nie wychodza.. Ale może zrobię z Twojego przepisu i ją zaskoczę ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)