.

.

środa, 24 grudnia 2014

Piernik staropolski



Najlepszy z najlepszych. Wspaniały piernik dojrzewający, przełożony powidłami i polany gorzką czekoladą, polecam :-) Jest tak pyszny, że mam obawy czy doczeka do świąt ;-) Ciasto należy zrobić od 6 – 4 tygodni przed świętami i zarezerwować przez ten czas miejsce w lodówce, żeby mógł sobie postać do czasu, aż upieczemy go  7 dni przed świętami. Przepis pochodzi z tej strony
Do upieczenia trzech placków będą nam potrzebne trzy blachy o wymiarach 39 x 26 cm. Po wyrobieniu ciasto jest dosyć luźne a po 4 – 6 tygodniach twardnieje.


Składniki:
1 kg mąki pszennej
1,5 szklanki cukru
500 g miodu naturalnego
250 g masła
3 łyżeczki sody oczyszczonej
3 jajka
½ szklanki mleka
½ łyżeczki soli
2 x 40 g torebek przyprawy do piernika

Dodatkowo:
1 kg powideł śliwkowych do przełożenia piernika
200 g pokrojonych suszonych bakalii: śliwki, morele, figi, żurawina, rodzynki
100 g gorzkiej czekolady
40 g masła
Orzechy i płatki migdałowe do dekoracji


Sposób wykonania:
W garnuszku na małym ogniu podgrzać miód, cukier i masło cały czas mieszając. Gdy cukier się dobrze rozpuści, należy wszystko wystudzić.
Sodę rozpuścić w mleku, dodać do nich mąkę, jajka, sól, przyprawy do piernika i wystudzony tłuszcz z miodem i cukrem. Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Gotowe ciasto przełożyć do szklanego lub kamionkowego naczynia, przykryć ściereczką i wstawić do lodówki na 4 – 6 tygodni.
7 dni przed świętami wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na trzy równe części i każdą rozwałkować, podsypując mąką na placek o wielkości blachy.
Blachy wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na przygotowanych blachach ułożyć placki piernikowe. Każdy oddzielnie piec 15 – 20 minut w temperaturze 170 stopni C.
Bakalie pokroić. Powidła podgrzać i wymieszać z bakaliami.
Na wystudzony placek piernikowy nałożyć połowę ciepłych powideł, przykryć go drugim plackiem, docisąć i tak samo wysmarować wierzch placka drugą połową powideł, całość przykryć trzecim piernikowym plackiem. Placki lekko docisnąć, zawinąć w folię i wstawić na 7 dni do lodówki, żeby piernik zmiękł.
Dzień przed świętami przygotować polewę: Masło rozpuścić, dodać pokruszoną czekoladę. Wszystko wymieszać do połączenia się składników. Ciepłą polewą udekorować piernik. Wierzch można posypać orzechami, migdałami.
Smacznego :-)

1 komentarz:

  1. Ach, Grażynko, PRZEDWOJENNY ten piernik! Najlepsze życzenia :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)