Wspaniałe, delikatne i bardzo
wciągające. Polecam :-) Ilość żółtek powoduje niesamowitą
miękkość i delikatność, warto więc się pokusić o ich
zrobienie.
Przepis wzięłam od Dorotus.
Z podanego przepisu wyszło mi ok 45
pączków.
Składniki:
800 g mąki pszennej
100 g roztopionego masła
8 żółtek
trochę mniej niż ½ szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego 16 g
50 g świeżych drożdży lub 25 g
drożdży suszonych
1,5 szklanki letniego mleka ( 375 ml)
¼ łyżeczki soli
2 łyżki rumu lub spirytusu
Dodatkowo
cukier puder do oprószenia
olej lub smalec do smażenia pączków
konfitura lub dżem do nadzienia
Sposób wykonania:
Jeżeli mamy świeże drożdże to
należy najpierw zrobić rozczyn dodając pokruszone drożdże do
ciepłego ciepłego mleka z odrobiną cukru i mąki.
Mąkę przesiać, dodać drożdże lub
zaczyn, mleko, sól, cukier, cukier waniliowy, żółtka, rum i na
koniec rozpuszczone i schłodzone masło.
Ciasto zagniatać kilka minut do
momentu aż będzie gładkie i jednolite, można za pomocą miksera.
Ja wyrobiłam ciasto za pomocą maszyny do chleba nastawiając
program do samego wyrabiania ciasta.
Z wyrobionego ciasta uformować kulę i
włożyć do głębokiego naczynia podsypanego mąką. Całość
przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości na
około 1 – 1,5 godziny w ciepłym miejscu.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 -4
części i każdą rozwałkować podsypując mąką na placek o
grubości 1- 1,5 cm. Szklanką o średnicy ok 6 cm wykrawać krążki
a następnie pozostawić je jeszcze do napuszenia się ( należy
uważać, żeby ciasto nie było przerośnięte ).
Smażyć z obu stron na rozgrzanym
tłuszczu, po wyjęciu układać na papierowych ręcznikach żeby
tłuszcz się wchłonął, po wystygnięciu nadziać pączki
konfiturą.
Można polukrować lub posypać cukrem
pudrem tak jak ja to zrobiłam.
Smacznego :-)
ładny ten luksus i wygląda na smaczny:)
OdpowiedzUsuńWyglądają pyyyysznie ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBoże, pamiętam te czasy, kiedy i ja piekłam pączki... A teraz nawet pomyśleć nie mogę, że niedługo ludzie się będą nimi delektować, a JA NIE MOGĘ!!!
OdpowiedzUsuńNie pogniewałabym sie jakby mi ktoś przyniósł teraz takiego luksusowego pączusia! ;)
OdpowiedzUsuń