Z podanego przepisu wychodzi ok. 8 gofrów.
Składniki:
2 szklanki mąki
pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki mleka
szczypta soli
1/3 szklanki oleju
2 jajka,
Sposób wykonania:
Mąkę przesiać, dodać do niej żółtka, proszek do pieczenia , mleko, sól, olej i wszystko
dokładnie wymieszać mikserem.
Białka ubić w oddzielnym naczyniu na sztywną pianę i
delikatnie połączyć z ciastem.
Gofrownicę nagrzać, piec gofry ok. 3 minut na złotawy kolor.
Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem lub dodać jakieś inne
dodatki według uznania, niekoniecznie słodkie :-)
bardzo smacznie wyglądają i do tego zdrowe:) tez mam gofrownicę i jakoś nie miałam ostatnio czasu z niej korzystać, chyba najwyższy czas to zmienić:)
OdpowiedzUsuńteż szaleję z goframi :D
OdpowiedzUsuńa ja tam lubię takie słodziutkie :)
OdpowiedzUsuńPychotka:)
OdpowiedzUsuńPyszne gofry, u mnie gofrownica z lidla super się sprawdza:)
OdpowiedzUsuń