Składniki na ciasto
naleśnikowe:
150 g mąki
2 duże jajka
120 ml wody
250 ml mleka
szczypta soli
Sposób wykonania:
Do przesianej maki dodać pozostałe składniki i bardzo
dokładnie zmiksować. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, przykryć
je talerzykiem i pozostawić na ok. 20 minut
Patelnię rozgrzać, rozprowadzić na niej małą ilość tłuszczu,
(najlepiej pędzelkiem), smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor.
Składniki na farsz:
1/2 kg pieczarek
3 cebule
olej
sól, pieprz
Dodatkowo:
3 - 4 jajka
2 szklanki bułki tartej
Sposób wykonania
farszu:
Pieczarki pokroić dodać do nich cebulę pokrojoną w kostkę i
całość dusić na patelni z dodatkiem małej ilości oleju do momentu aż woda zupełnie odparuje a cebula się zeszkli.
Na jeden talerz wysypać bułkę tartą a na drugim rozbić 3 – 4
jajka, rozmącić i lekko posolić.
Nakładać 3 -4 łyżki farszu na sam środek naleśnika i składać
jak kopertę.
Naleśniki wraz z farszem moczyć najpierw w rozmąconych
jajkach a następnie posypać z obu stron bułką tartą.
Smażyć na małym ogniu ok. 20 minut ( najlepiej pod przykryciem)
z obu stron na złoty kolor ) z dodatkiem oleju .
Podawać na gorąco.
Smacznego :-)
Też robię podobne krokiety,ale to oczyszcanie i krojenie pieczarek...dlatego jadamy je niezbyt często:)Są pyszne!
OdpowiedzUsuńPyszne te krokiety, lubię takie smaki :)
OdpowiedzUsuńjeżeli już się decyduje na krokiety to właśnie takie:) najbardziej mi smakują:D:)
OdpowiedzUsuńWchodze na swojego bloga a tu w nowosciach kulinarnych dwa zaprzyjaznione blogi pokazuja to samo...krokiety z pieczarkami!!uwzielyscie sie na mnie ! ja tak je kocham! i chyba juz wiem co zrobie jutro na obiad!:)))
OdpowiedzUsuńmasz ciekawy sposób zwijania krokietów, ja to robię trochę inaczej :D
OdpowiedzUsuńMmmmmm... nie wiadomo, które lepsze... Chociaż ja najbardziej lubię z kwaśną kapustą :-)
OdpowiedzUsuń