Pyzy wyszły przepyszne. Na początku myślałam, że
przedobrzyłam z ilością składników bo wyszło mi 50 sztuk i zastanawiałam się
kto to zje, ale warto było się napracować, bo już ich nie ma ;-)
Składniki na ok. 50
szt.
3 kg ziemniaków
3- 4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 jajko
Składniki na
nadzienie:
500 g mięsa wieprzowego (karkówka, biodrówka)
1 bułka
1 jajko
3 cebule
1 kostka rosołowa
sól pieprz do smaku
2 łyżeczki suszonego majeranku
Dodatkowo:
3 -4 cebule
200 g boczku surowego.
Sposób wykonania
ciasta na pyzy:
Ziemniaki obrać, ugotować a następnie wystudzić i przepuścić
przez praskę lub zmielić.
Przełożyć ziemniaki do miski lub innego szerszego naczynia i
równomiernie rozłożyć na całości. Z całości wyjąc ¼ część ziemniaków i to miejsce wypełnić mąką ziemniaczaną.
Do ziemniaków, mąki, dodać część ziemniaków, którą
odłożyliśmy i jajko. Zagnieść szybko jednolite ciasto, przykryć ściereczką, aby
czekało do momentu aż zrobimy nadzienie.
Sposób wykonania
nadzienia:
Mięso ugotować razem z kostką rosołową ( około 1 godziny) a
następnie wystudzić.
Bułkę namoczyć, odcedzić wodę.
6- 7 cebul pokroić w kostkę i usmażyć do momentu aż się
zeszklą.
Mięso zmielić wraz z bułką dwukrotnie, dodać pieprz sól,
majeranek, jajko, połowę usmażonej cebuli ( reszta zostanie na zasmażkę) i
wszystko dokładnie wymieszać.
Ciasto dzielić na takie części, aby z każdej można było zrobić
pyzę. Każą część najpierw spłaszczyć, nałożyć na nią łyżkę nadzienia a
następnie skleić brzegi tak, aby nie było widać mięsa, na końcu delikatnie
uformować kulę.
Gotowe pyzy wrzucać na gotującą osoloną wodę, gotować od
chwili wypłynięcia ok. 10 minut.
Jeżeli część pyz chcemy zamrozić to należy to zrobić zaraz
po ich zrobieniu przed ugotowaniem.
Sposób wykonania
zasmażki:
Boczek pokroić w kostkę i dodać do zeszklonej cebuli, całość
podsmażać jeszcze około 15 minut na małym ogniu.
Gotową zasmażkę wyłożyć na gorące pyzy.
Smacznego :-)
Pyzy ekstra. Gratulacje z okazji rocznicy!
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
UsuńŻyczę kolejnych wielu lat blogowania...a takie pyzy "chodzą" za mną od kilku dni..pozdrawiam..
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
Usuńbardzo lubię pyzy, najbardziej mi smakują z truskawkami:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, muszę koniecznie zrobić wersję z truskawkami :-)
UsuńGrażyna dobrze ze dałaś tego posta to jedzenie moich lat dzieckiem.
OdpowiedzUsuńKobieto, Ty mnie wręcz osłabiasz tymi pysznościami! Co i rusz gotujesz takie polskie smaki, że czytanie tego w nocy to męka. Już bym to pożarła!
OdpowiedzUsuńhe he ;-)
Usuńchciałam pyzy zrobić w zeszłym tygodniu, cały dzień spędziłam w kuchni, a skończyło się na tym że zrobiłam pulpety w sosie pomidorowym, bo w trakcie robienia przeszła mi ochota :D Te wyglądają pysznie
OdpowiedzUsuńJa też często zmieniam plany :-)
UsuńWszystkiego najlepszego:D I jeszcze sto lat! :)) Pyzy uwielbiam!
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
Usuńogromne gratulacje z okazji rocznicy!
OdpowiedzUsuńa pyzy - oj jadłabym aż by mi się uszy trzęsły :)
Dziękuję :-)
UsuńOby nadal gotowanie i blogowanie sprawiało taką samą radość i przyjemność dzielenia się z nami swoimi osiągnięciami:)))
OdpowiedzUsuńA pyzy smakowite bardzo.
Pozdrawiam:)
Dziękuję :-)
UsuńZjadlabym,zjadla!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
Usuńfantastické knedlíky , mňam :-)sem s nimi ...
OdpowiedzUsuńPrzez te dwa lata masz imponujący dorobek świetnych przepisów i oczywiście wierszy,Gratuluję i pozdrawiam Krzysztof
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
OdpowiedzUsuń